perjantai 24. maaliskuuta 2017

Luumukakku

Ainakaan tämä ei ole liian makeaa. Minun makuuni saisi olla jopa hiukan makeampaa; taikinapohjaan voisi lisätä hiukan sokeria. Tai sitten tarjoilla kermavaahdon kera. Tosi hyvä piirakka joka tapauksessa.



Taikina:
5 dl grahamjauhoja
1 ¼ tl suolaa
170 g voita
1 kananmuna
1 dl jääkylmää vettä
Täyte:
750 g kypsiä luumuja
2 dl sokeria
185 g saksanpähkinöitä
½ rkl kanelia
2 tl sitruunankuoriraastetta
50 g voita sulatettuna
Voiteluun:
½ kananmuna

Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina viileään puoleksi tunniksi.

Leikkaa luumut ½ cm:n viipaleiksi. Rouhi pähkinät ja pane ne kulhoon. Sekoita rouheeseen puolet sokerista. Sekoita keskenään loput sokerit, luumuviipaleet, kaneli ja sitruunankuoriraaste.

Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli jokainen osa ½ cm:n paksuiseksi levyksi, jonka koko on 16*12 cm. Vuoraa vuoka taikinalevyllä ja levitä päälle puolet luumuseoksesta. Ripottele pinnalle puolet pähkinäseoksesta ja lusikoi päällimmäiseksi puolet voisulasta. Tee toinen kerros samoin. Peitä vuoka kolmannella taikinalevyllä. Painele taikinan reunat täytteen ja vuoan väliin. Viillä pintaan muutama höyryaukko terävällä veitsellä ja voitele pinta kananmunalla. Paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti