sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Hedelmä-pähkinäleipä

Kun kahdesta leivästä tulikin yksi. Arvasinkin, että tässä käy näin. Taikina oli tosi löysää ja levisi pellille jo siinä vaiheessa, kun yritin muotoilla leipiä. Jos olisi ollut enemmän aikaa, niin olisi pitänyt paistaa leivät erillisillä pelleillä. Mutta eipä tämä ulkonäkö taaskaan makua pilannut. Sen verran maistoin jo tuoreeltaan, että erinomaisia ovat.



Päivä 1:
300 g rusinoita
150 g kuivattuja aprikooseja
Esitaikina:
10 g hiivaa
200 g vettä
100 g karkeita ruisjauhoja
100 g karkeita grahamjauhoja
Päivä 2:
Päivä 1:n esitaikina
200 g turkkilaista jogurttia
25 g hiivaa
400 g vehnäjauhoja
75 g durumjauhoja
75 g hunajaa
75 g voita, huoneenlämpöistä
15 g merisuolaa
200 g hasselpähkinöitä
200 g saksanpähkinöitä
1 omena
valutetut rusinat ja aprikoosit ensimmäiseltä päivältä

Päivä 1: Laita rusinat ja aprikoosit likoamaan yön yli veteen. Anna seistä huoneenlämmössä.

Liuota hiiva kulhossa veteen ja sekoita mukaan jauhot. Peitä kulho muovikelmulla ja anna seistä yön yli huoneenlämmössä.

Päivä 2: Sekoita kaikki ainekset pähkinöitä ja hedelmiä lukuun ottamatta yhteen ja vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia yleiskoneessa (käsin ainakin 20 minuuttia). Anna taikinan levätä kulhossa n. 30 minuuttia.

Paahda hasselpähkinöitä hetki kuivalla, kuumalla pannulla. Kuori hasselpähkinät. Rouhi kaikki pähkinät hiukan pienemmiksi. Paloittele aprikoosit. Kuori ja paloittele omena.

Lisää pähkinät, omenapalat ja valutetut hedelmät. Vaivaa taikinaa vielä 5 minuuttia. Anna levätä vielä n. 5 minuuttia kulhossa.

Nosta tahmea taikina kahdeksi leiväksi leivinpaperoidulle ja jauhotetulle uunipellille. Anna leipien kohota huoneenlämmössä n. tunnin ajan.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta leivät uunin keskitasolle ja alenna lämpö heti 180 asteeseen. Avaa uunin luukku 30 minuutin kuluttua ja päästä kosteus ulos. Paista leipiä n. 40-45 minuuttia. Säilytä leivät muovipussissa ja anna niiden kypsyä ja vetäytyä mielellään seuraavaan päivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti