sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Runebergintortut

Apua! Pyhäinhäväistys! Runebergintortuissa luumuhilloa! Ja vääriä keksejä! Mutta eikö se ollutkin niin, että ainakin tarinan mukaan herra Runeberg toivoi kahvipöytään jotain makeaa, ja kun mihinkään tuttuun leivokseen ei aineksia juuri silloin ollut kaapissa, niin Fredrika iski taikinakippoon kaikenlaisia jämiä ja tuli siinä keksineeksi yhden ainakin minun mielestäni parhaista suomalaisista leivoksista? Niinpä en pitänyt kovin pahana sitä, että käytinkin hillona jotain muuta kuin vattuhilloa ja korppujauhojen tai pipareiden sijaan murskasinkin taikinaan pussinpohjat kaneli- ja kaurakekseistä. Mielestäni kuitenkin runebergintorttujen maun tekevät nimenomaan mantelijauhe, karvasmanteliaromi ja punssi. Niinpä vain nämäkin maistuivat aidoilta runebergintortuilta. Torttujen ulkonäöstä en sen sijaan itselleni kehuja jakele. Aivan kammottavan rumia tekeleitä. Onneksi sentään maku oli kohdillaan. Pakko oli kuitenkin kokeilla tuota viime kesänä ostamaani runebergintorttupeltiä. Ensi vuonna taidan palata vanhaan ja tehdä torttujen sijaan kakun, jonka kanssa on hankalampi epäonnistua.



Ainekset:
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
½ dl appelsiinimehua
100 g keksimurskaa (kaneli- ja kaurakeksejä)
2 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl kardemummaa
1 rkl appelsiininkuoriraastetta
pari tippaa karvasmanteliaromia
Kostutus:
1 dl vettä
2 rkl sokeria
1 dl punssia
Koristelu:
2 dl tomusokeria
2 rkl vettä
100 g luumuhilloa

Vaahdota voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat yksitellen, edelleen vatkaten. Lisää sitten appelsiinimehu, appelsiininkuoriraaste ja karvasmanteliaromi.

Mittaa kaikki kuivat aineet erilliseen kulhoon ja sekoita hyvin. Yhdistä ainekset ja kääntele seos tasaiseksi massaksi.

Voitele runebergintorttuvuoat. Tästä taikinasta olisi tullut 8 kpl torttuja, mutta täytin vuoat liian täyteen. Vajaan sentin kohoamisvara vuoan yläreunassa ei riittänyt, vaan taikina pursusi yli. Jaa taikina vuokiin. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sekoita keskenään vesi, sokeri ja punssi. Valele tortut kostutusliemellä. Nosta jokaisen tortun päälle nokare hilloa. Sekoita tomusokeri ja vesi kankeaksi tahnaksi ja tee hillosilmän ympärille rengas sokerikuorrutuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti