lauantai 11. elokuuta 2018

Amerikkalainen päärynäpiirakka

Mulla ei valitettavasti ollut 20 cm piirakkavuokaa (tai mitään muutakaan vuokaa), joten jouduin käyttämään 22 cm irtopohjavuokaa. Siihen tämä taikinamäärä oli auttamattomasti liian pieni, joten yllättäen piirakastani tuli taas melkoisen rujo. Olis ihan kiva tehdä joskus nätti piiras, mutta kaikkea ei kai voi saada. Maultaan nimittäin tämäkin oli erinomainen. Päärynät voi-sokeriliemessä olivat hautuneet ihanan makeiksi, ja karpalot seassa toivat kivaa kirpeyttä joukkoon. Eikä sitä taikinaa olisi maun puolesta tarvinnut olla yhtään enemmän. Tähän heitin vielä kylkeen kauhallisen Bailey´s –jäätelöä, ja siinähän sitten olikin mahtavan maukas jälkkäri.



Pohja:
2 ½ dl jauhoja
½ tl suolaa
70 g kylmää voita
4 rkl kylmää vettä
Täyte:
1 kg päärynöitä
100 g pakastettuja karpaloita
1 dl fariinisokeria
50 g voita
1 rkl maissitärkkelystä
¼ tl kardemummaa
Voiteluun:
½ kananmuna

Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi joukkoon kylmä, kuutioitu voi. Lisää vesi muruseokseen vähitellen, kunnes taikina pysyy koossa. Nosta taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen pala on vähän isompi (toinen kaulitaan piiraspohjaksi ja toinen kanneksi piirakan päälle) ja jauhota ne kevyesti. Kauli molemmat taikinapalat noin 5 millin paksuisiksi pyöreiksi levyiksi.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (20 cm) pohjan ja reunan väliin ja voitele vuoan reunat. Nosta pohjataikina varovasti vuokaan. Taikinan pitää ylettyä ainakin vuoan yläreunoihin asti tai hieman reunan yli. Pistele pohja haarukalla.

Kuori ja kuutioi päärynät. Poista siemenkodat. Yhdistä paistinpannulla fariinisokeri ja voi. Kuumenna niin, että voi ja sokeri sulavat. Lisää päärynäkuutiot pannulle ja paista kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää karpalot. Sekoita joukkoon maissijauho ja kardemumma. Kaada täyte pohjan päälle. Levitä taikinakansi piirasvuoan päälle ja paina reunat tiiviisti yhteen. Voitele piirakan pinta kevyesti kananmunalla ja pistele pintaan haarukalla muutama reikä.

Paista ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Laske sitten uunin lämpö 190 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 40 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti