perjantai 17. elokuuta 2018

Canelét

Canelémuotteja en omista, mutta ajattelin että jos jossain törmään silikonisiin sellaisiin, niin voisin vaikka ostaa. Nyt käytin runebergintorttumuotteja (joihin keväällä onnistuin jämäyttämään runebergintortut niin että ne sai melkein murusina kaapia muottien reunoista irti) ja canelét jäivät melko tiukasti kiinni muotteihinsa. Mutta niin kuin aina, lohdutin itseäni ajattelemalla (ja myöskin ääneen puhumalla) että ei se ulkonäkö, vaan se maku... Ja niinhän se oli näidenkin kanssa. Kammottavan näköisiä, mutta ihanan makuisia. Söimme näitä suomalaisittain kermavaahdon ja puolukkahillon kanssa. Googlettelemalla selvisi että ranskalaiset syövät canelénsa milloin mitenkin, joskus jopa punaviinin kera. En kyllä ymmärrä miksi hyvät leivonnaiset pitäisi pilata viinillä.



Ainekset:
5 dl maitoa
100 g voita
½ tl vaniljaa myllystä
250 g sokeria
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
100 g vehnäjauhoja
2 rkl tummaa rommia

Mittaa maito, voi ja vaniljatanko pieneen kattilaan. Kiehauta, nosta hellalta ja anna hiukan jäähtyä.

Vatkaa sokeri, munat ja keltuaiset vaahdoksi. Vispaa sekaan jauhot. Kaada kolmasosa maitoseoksesta muna-sokerivaahtoon. Vispaa hyvin ja kaada taikinaan sitten loput maitoseoksesta. Vispaa, kunnes taikina on pannaritaikinan kaltaista. Lisää rommi ja nosta taikina sitten jääkaappiin 12 tunniksi.

Voitele canelémuotit (tai runebergintorttumuotit) hyvin. Aseta jokaisen muotin pohjalle leivinpaperinpala, jotta leivonnaiset irtoavat hyvin muoteistaan. Nosta pelti uuniin kuumenemaan ja lämmitä uuni 250 asteeseen. Kaada taikina muotteihin ja paista uunin keskitasolla 5 minuuttia. Laske sitten uunin lämpötila 180 asteeseen ja jatka paistamista 60 minuuttia.

Anna leivosten jäähtyä täysin muoteissaan ennen kumoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti