perjantai 17. elokuuta 2018

Tulinen katkarapuriisi

No niin, siinä sitten tahdigia kerrakseen. Vähän liikaakin, ettenkö sanois. Ei ollut ihan hyvää enää tuo kaikkein palanein kerros, mutta sen alta raaputtelemalla paljastui ihanan rasvainen ja suolainen ja rapea riisikakku. Edelleenkään en kelpaisi persialaiseksi perheenemännäksi, mutta ehkä vielä jonain päivänä onnistun saamaan tuon riisipohjan oikeanlaiseksi. Muuten ruoka oli oikein maittavaa ja sopivan mausteista.



Ainekset:
500 g basmatiriisiä
suolaa
2 rkl oliiviöljyä
6 isoa valkosipulinkynttä
7 cm inkivääriä
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl currya
½ tl kanelia
½ tl chilihiutaleita
500 g isoja katkarapuja
mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
60 g voita

Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri.

Kuumenna reilu annos kiehuvaa vettä kattilassa. Lisää joukkoon riisi ja reilusti suolaa. Esikeitä riisiä 6-8 minuuttia, kunnes riisinjyvät ovat muuttuneet kirkkaanvalkoisiksi, pidentyneet ja alkavat pehmetä.

Valuta riisi ja huuhtele sitä juoksevan kylmän veden alla pari minuuttia, jotta ylimääräinen tärkkelys lähtee pois. Vuoraa kattilan pohja leivinpaperilla ja nosta sivuun.

Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Kuullota valkosipuliviipaleita puoli minuuttia. Sekoita joukkoon inkivääriraaste, jauhettu inkivääri, juustokumina, curry, kaneli ja chilihiutaleet. Lisää katkaravut ja kypsennä niitä, kunnes ne alkavat muuttua vaaleanpunaisiksi (vajaa minuutti). Nosta pannu liedeltä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja sekoita.

Laita leivinpaperilla vuorattu kattila takaisin liedelle. Lisää 2 rkl oliiviöljyä, voi ja suolaa. Ripottele kattilaan sen verran riisiä, että kattilan pohja peittyy. Laita seuraavaksi kerros katkarapuseosta ja sitten riisiä ja katkarapuja vuorotellen niin kauan että ainekset loppuvat, päällimmäiseksi ohut kerros riisiä. Tee riisiin viisi kattilan pohjaan ulottuavaa koloa, jotta höyry pääsee nousemaan ylös. Kiedo kattilan kansi pyyhkeeseen, laita kansi kattilan päälle ja kypsennä matalalla keskilämmöllä n. 40 minuuttia.

Kun riisi on kypsää, kumoa se kattilasta ja raaputa mahdollisesti muodostunut rapea riisikerros irti leivinpaperista ja nosta se päällimmäiseksi tarjolle.

2 kommenttia:

  1. Sabrina Ghayourin reseptit ovat todella maukkaita - Persiana on mainio keittokirja!

    VastaaPoista
  2. Näin on; en voisi enempää olla samaa mieltä.

    VastaaPoista