keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Ciabatta 2

Taikina ei todellakaan ollut ”melko märkää” vaan aivan umpitahmeaa. Ei siis puhettakaan mistään venyttelystä, hyvä kun sain kasattua jonkunnäköiset keot taikinaa pellille. Enkä myöskään uskaltanut peitellä taikinaa kelmulla kohoamaan, vaikka olinkin jauhottanut leivät reippaasti. Luulen, että kelmu olisi silti tarttunut kiinni leipiin. Leivonnassa ilmenneistä teknisistä ongelmista huolimatta näistä tuli ihan täydellisiä ciabattoja: päältä rapeita, sisältä pehmeitä ja hiukan sitkeitä.



Esitaikina (poolish):
3 dl kylmää vettä
2 g kuivahiivaa
100 g durum-vehnäjauhoja
100 g vehnäjauhoja
Taikina:
3 ½ dl kädenlämpöistä vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hunajaa
200 g durumvehnäjauhoja
450 g vehnäjauhoja
20 g suolaa

Sekoita kaikki esitaikinan ainekset kulhossa. Koostumuksen tulee muistuttaa vohvelitaikinaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön vähintään 8 tunniksi tai yön yli.

Sekoita yhteen taikinan vesi, hiiva ja hunaja. Lisää esitaikina ja sekoita. Lisää jauhot ja alusta yleiskoneessa alhaisella nopeudella 5 minuuttia. Lisää suola ja jatka alustamista 5 minuuttia.

Anna kohota peitettynä tunnin ajan huoneenlämmössä.

Levitä reilusti durum-vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti kulhosta pöydälle. Venyttele taikinan reunoja varovasti kohti keskustaa, niin että taikina on kolminkertainen. Käännä taikina ympäri ja venyttele se varovasti suorakaiteeksi. Taikina on melko märkää ja sitä on käsiteltävä varoen, jotta kaasukuplat eivät katoa.

Jaa taikina 10 samankokoiseksi palaksi. Nosta palat tasaisten välimatkojen päähän toisistaan leivinpaperoidulle uunipellille. Vedä paloja vähän pidemmiksi suorakaiteiksi. Jauhota palat ja peitä ne kelmulla. Anna kohota huoneenlämmössä n. 90 minuuttia.

Kuumenna uuni maksimilämpötilaan. Poista kelmu leipien päältä ja nosta pelti uunin keskitasolle. Kaada uunin pohjalle ½ dl vettä. Sulje uunin luukku nopeasti, jotta vesihöyry ei ehdi haihtua. Laske uuninlämpö samantien 225 asteeseen ja paista leipiä 20 minuuttia. Laita puulasta pitämään uuninluukkua raollaan viimeisten 8 paistominuutin ajan. Anna leipien jäähtyä täysin ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti