perjantai 25. tammikuuta 2019

Moussaka

Kouluaikoina inhosin yli kaiken moussakaa. Munakoiso oli mielestäni ällöttävää ja valkokastike samoin. Sitten kun nämä kaksi yhdistettiin, niin tuloksena oli maailman kammottavin sapuska. Nykyään asia on toisin. Tykkäsin tästä ihan älyttömästi. Täytyy kyllä myöntää, että 80-luvun kouluruokalan vetinen ja mausteeton moussaka oli varmasti aivan eri maailmasta kuin tämä itse tehty ihana vuoka, jossa oli oikein tosi paksu ja juustoinen kastike ja sopivasti mausteita. Oman pizzahullun jälkikasvuni tutustutin munakoisoon näiden pizzojen avulla, ja nythän poika onkin sitten oppinut tykkäämään munakoisosta. Niinpä tämä ruoka olikin 7-vuotiaasta oikein hyvää.



Moussaka:
1 kg munakoisoa
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
Jauhelihakastike:
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
600 g jauhelihaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 ½ dl punaviiniä
500 g tomaatteja
2 dl lihalientä
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia
1 kanelitanko
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Valkokastike:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 l Kiehu-maitoa
3 kananmunaa
100 g halloumiraastetta
1 tl jauhettua muskottipähkinää
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Pinnalle:
50 g halloumiraastetta

Leikkaa munakoisot sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta munakoisot leivinpaperoidulle uunipellille. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes munakoisot pehmenevät ja pinta saa väriä.

Ruskista jauheliha omassa rasvassaan pannulla. Lohko tomaatit. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää ruskistettu jauheliha, tomaattipyree ja punaviini ja anna porista hetki. Lisää tomaatit, lihaliemi ja mausteet. Hauduta noin tunti. Poista laakerinlehdet ja kanelitanko.

Sulata valkokastikkeen voi kattilassa. Lisää jauhot. Paista 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää lämmitetty maito muutamassa erässä koko ajan sekoittaen, jotta kastike ei paakkuunnu. Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. Sekoita kulhossa munat ja juustoraaste. Mausta kastike, siirrä pois liedeltä ja vatkaa joukkoon juustoraaste-munaseos.

Kokoa moussaka korkeareunaiseen uunivuokaan. Lado ensin kerros munakoisoja ja lisää jauhelihakastike. Levitä sitten loput munakoisot. Tasoita pinta ja ripottele päälle puolet juustoraasteesta. Kaada päälle tasaisesti valkokastike ja ripottele loppu juustoraaste.

Paista 150-asteisen uunin keskitasolla puoli tuntia. Nosta lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä tunnin ajan. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka kannella tai foliolla. Anna vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti