sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Puolukka-britaruudut

Tässä kyllä sopivat ainesosat aivan täydellisesti yhteen. Makea pohja, kirpeät puolukat, hiukan hapan kerma-jogurttivaahto ja överimakea kinuskikastike. Ja vielä se marengin suussasulava koostumus siellä välissä. Aivan mahtavaa, ei voi käyttää muita adjektiiveja. Jonkun verranhan tämän kanssa sai nähdä vaivaa kun leivonnainen koostui useammasta erillisestä osasta, mutta vaivannäkö kannatti ehdottomasti.



Pohja:
150 g pehmeää voita
1 ½ dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl mantelimaitoa
Täyte:
200 g puolukoita
1 dl ruokokidesokeria
1 rkl perunajauhoja
Marenki:
4 kananmunan valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria
Päälle:
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta jogurttia
2 rkl tomusokeria
1 dl mantelilastuja paahdettuna
1 dl puolukoita
Kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria
1 rkl voita
¼ tl suolaa

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen, koko ajan vatkaten.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen mantelimaidon kanssa. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipannulle. Yhdistä puolukat, sokeri ja perunajauhot. Ripottele puolukat tasaisesti taikinalle. Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä edelleen vatkaten. Vatkaa noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Levitä marenki aaltoilevasti pohjalevyn päälle.

Jatka paistamista 175-asteisen uunin alemmalla keskitasolla 25-30 minuuttia tai kunnes pohja kypsyy ja marenki saa kauniin värin. Anna britalevyn jäähtyä. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja sekoita siihen jogurtti. Mausta tomusokerilla. Siirrä kylmään odottamaan.

Mittaa pinnoitettuun kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä keskilämmöllä ja välillä sekoitellen n. 10 minuuttia, kunnes kinuski hieman sakenee. Nosta kattila levyltä. Lisää voi ja ripaus suolaa.

Leikkaa levy ruuduiksi ja levitä ruuduille kerma-jogurttiseosta, mantelilastuja ja puolukoita. Valuta päälle jäähtynyttä kinuskikastiketta.

1 kommentti: