maanantai 23. joulukuuta 2019

Aurinkoinen luumurahka

Tämä on muunnelma ensimmäisestä reseptistä, jota olen koskaan ihan itsenäisesti valmistanut. Bongasin reseptin jostain lehdestä joskus 30 vuotta sitten ja muistan, kuinka minulle valkeni että voin ihan oikeasti hankkia (tai silloin oikeastaan pyytää äitiäni hankkimaan) tarvittavat ainekset ja tehdä syötävää reseptin mukaan. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin pinnalla appelsiiniviipaleita ja täytteenä perinteistä persikkarahkaa. Nyt jouluksi halusin jotain kevyempää jälkkäriä kaiken kinkun mättämisen jälkeiselle ajalle, ja mieleeni tuli se ihana rahka”kakku”. Vaihdoin appelsiinit klementiineihin, kermavaahdon mascarponeen ja persikat luumuhilloon. Ja lisäsin hiukan valkosuklaata. Hyvältä maistui ainakin se rahkaosuuden aihio; huomenna sitten nähdään onko kokonaisuus hyvä. Ja riittikö liivate, vai olisiko sitä sittenkin pitänyt olla enemmän. Jos muistan, otan huomenna kuvan kumotusta kakkusesta, ja vaihdan sen tämän alla olevan tilalle. *Edit* Kuva vaihdettu. Liivatteet riittivät hyvin hyydyttämään mascarponemassan. Tämä oli sopivasti hiukan vähemmän makeaa, eikä olisi kaivannut yhtään lisäsokeria.



Ainekset:
4 klementiiniä
Luumuhillo:
200 g kuivattuja luumuja
2 dl vettä
1 dl appelsiinimehua
1 tl appelsiininkuoriraastetta
Rahkaseos:
100 g valkosuklaata
250 g maitorahkaa
250 g mascarponea
1 tl vaniljasokeria
1 ½ tl liivatejauhetta
1 ½ rkl kylmää vettä

Laita liivatejauhe turpoamaan kylmään veteen. Kuumenna luumuhillon ainekset kattilassa kiehuvaksi. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Soseuta. Liuota liivateseos kuumaan luumuhilloon.

Sulata valkosuklaa ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kuori ja viipaloi klementiinit.

Sekoita keskenään maitorahka ja mascarpone. Lisää valkosuklaa ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi luumuhillo ja sekoita.

Vuoraa pyöreäpohjainen kulho tuorekelmulla. Asettele pyöreät klementiiniviipaleet kulhon pohjalle ja reunoille. Kaada rahkaseos varovasti kulhoon klementiinien päälle ja nosta jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Kumoa rahkakakku seuraavana päivänä varovasti tarjoilualustalle niin, että se jää puolipallon muotoiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti