keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Ruotsalainen joululeipä

Nyt sitten oli viimeinkin aika ihan oikeasti tehdä joululeipää. Jouluruokien kausi on siis täälläkin ihan virallisesti avattu. Tätä leipäohjetta olen pyöritellyt jo useamman vuoden joulun aikoihin, mutta en ole aiemmin saanut sitä kokeiltua. Nyt sitten testasin, ja täytyy sanoa että olen minä parempiakin joululeipiä maistanut. Tämä oli (ehkä tuon porterin ansiosta) hiukan tunkkaisen oloinen. Ei huono, mutta ei missään tapauksessa paras joululeipä mitä olen vuosien saatossa tehnyt.



Ainekset:
50 g voita
3 1/3 dl julmust –juomaa
3 1/3 dl porteriolutta
8 ½ g kuivahiivaa
1 dl tummaa siirappia
3 dl rusinoita
2 tl jauhettua neilikkaa
2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
2 rkl jauhettua inkivääriä
1 tl suolaa
7 dl ruisjauhoja
11 dl vehnäjauhoja

Sulata voi kattilassa. Lisää julmust ja portteri ja nosta kattila liedeltä. Liuota sekaan hiiva.

Lisää siirappi, rusinat, mausteet ja suola. Sekoita ruis- ja vehnäjauhot joukkoon vähän kerrallaan. Alusta taikinaa yleiskoneella n. 10 minuuttia, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa 45 minuuttia.

Vaivaa kohonnut taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta leivinpaperoidulle uunipellille kaksi pitkänomaista limppua. Anna leipien kohota peitettynä puoli tuntia. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 40-45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti