keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Olutleipä

 Ihmettelin taikinaa maistellessani, että miksi se on niin tulista. Jossain vaiheessa tuli mieleeni, että ihan kuin olisin joskus ostanut chilillä maustettua auringonkukkaöljyä. Tarkistin asian ja totta tosiaan, öljyni oli chilistä öljyä. Uskomattoman paljon vaikuttaa tuo ruokalusikallinen tämänkin kokoisessa taikinassa. Valmiissa leivässä chili ei enää ollut hallitseva, mutta tuntui jälkipoltteena. Ei huono ollenkaan. Leipä sinänsä oli ihanan rapeakuorinen, pehmeä sisältä ja hyvänmakuinen.




Ainekset:
250 g vehnäjauhoja
250 g grahamjauhoja
10 g suolaa
1 tl kuivattua timjamia
½ tl fenkolinsiemeniä
5 g kuivahiivaa
10 g ruokosokeria
3,3 dl tummaa ale-olutta
1 rkl auringonkukkaöljyä

Jauha fenkolinsiemenet morttelissa. Lämmitä olut kädenlämpöiseksi.

Sekoita keskenään jauhot, suola, timjami ja fenkoli. Tee kuoppa seoksen keskelle.

Liuota toisessa kulhossa hiiva ja sokeri olueen. Vispaa sekaan öljy. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita puuhaarukalla tahmeaksi taikinaksi. Vaivaa yleiskoneella kymmenisen minuuttia. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, vähintään tunnin ajan.

Kippaa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta limppu ja nosta limppu leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä 30 minuuttia.

Ripottele limpun pinnalle jauhoja ja vedä pintaan muutama viilto terävällä veitsellä. Nosta uunin pohjalle astia, jossa on muutama desi kuumaa vettä. Paista leipää 200-asteisen uunin keskitasolla n. 40 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti