sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Mustikka-kardemummakakku

Mulla oli pakastimessa kesäistä vihreää marsipaania ja vielä vanhempaa valkoista sokerimassaa. Tämä kakku olisi oikeasti kuulunut kuorruttaa pelkällä sokerimassalla, mutta päätin sen sijaan käyttää kuorrutukseen myös nuo marsipaanit. Ja hyvin toimi. Tämä massakuorrutus taitaa olla sellainen, joka mun ”taika”näpeissä toimii parhaiten – näin saan kakuista jollain lailla hienojakin. Yleensä kun nuo minun kakkuni ovat melko lailla rujon näköisiä. Tälle ei oikein kuva tee oikeutta, mutta se oli oikeasti hieno. Ja vielä tosi hyvän makuinenkin.




Pohja:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
3 rkl kiehuvan kuumaa vettä
75 g voita sulatettuna
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
Valkosuklaamousse:
2 ½ dl Flora vispiä
250 g mascarponea
130 g valkosuklaata
1 tl liivatejauhetta
1 rkl vettä
Mustikkatäyte:
170 g lime curdia
200 g mustikoita
Kostutukseen:
1 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
3 rkl sokeria
Sokerikreemi:
100 g voita huoneenlämpöisenä
2 ½ dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
Kuorrutus:
180 g sokerimassaa
200 g marsipaania

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi. Lisää kiehuvan kuuma vesi lusikallinen kerrallaan ja jatka vatkaamista hetki. Lisää kuuma voisula ja sekoita taikinaan. Siivilöi taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (18 cm) pohjan ja reunan väliin ja voitele vuoan reunat kevyesti. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. 

Laita liivatejauhe turpoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma kevyeksi vaahdoksi. Sulata valkosuklaa ja anna sen jäähtyä.

Sekoita valkosuklaa mascarponen joukkoon. Kuumenna liivateseos mikrossa juoksevaksi ja kaada se ohuena nauhana mascarpone-suklaaseokseen, koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi sekaan kermavaahto.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta pohjalevy puhtaan kakkuvuoan pohjalle. Sekoita kostutusliemen ainekset keskenään ja kostuta alin kakkupohja. Levitä pohjalle puolet lime curdista, sen päälle puolet valkosuklaamoussesta ja pinnalle puolet mustikoista.  Tee toinen kerros samoin. Lisää kolmas kakkulevy kanneksi ja kostuta. Anna kakun tekeytyä kylmässä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Vatkaa sokerikreemin voi vaaleaksi. Lisää tomusokeri vähitellen, edelleen vatkaten. Jatka vatkaamista vielä muutama minuutti, kun kaikki tomusokeri on lisätty. Vatkaa lopuksi sekaan myös sitruunamehu. Levitä sokerikreemi tasaisesti kakun pinnalle ja siirrä kakku jääkaappiin.

Kun sokerikreemi on jähmettynyt, levitä sokerimassa ja marsipaani levyiksi ja painele levyt yhteen. Taittele ja sekoita hiukan, mutta älä anna värien sekoittua kokonaan. Muotoile massasta pallo ja kauli se kakun päälle sopivaksi levyksi. Nosta levy varovasti kaulimen avulla kakun päälle. Leikkaa kakun alareunasta helmat pois. Muotoile halutessasi ylimääräisestä massasta koristeita kakun päälle. Liimaa koristeet kakkuun vedellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti