torstai 19. marraskuuta 2020

Kikherneteeleivät

Minun mielikuvissani teeleivät ovat sellaisia ohuita kakkaroita, vähän niin kuin rieskoja. Nämä olivat kyllä lähinnä sämpylöitä. Mutta en valita, sämpylöitä tai teeleipiä – joka tapauksessa nämä olivat ihanan pehmeitä. Kikherneet eivät mielestäni varsinaisesti valmiissa leivissä maistuneet, mutta leipä oli kuitenkin maukkaampaa kuin ihan pelkästään veteen leivottu vehnäsämpylä. Hyviä siis nämäkin.




Ainekset:
380/230 g kikherneitä suolaliemessä
50 g voita
5 dl vettä
8 ½ g kuivahiivaa
1 rkl vaaleaa siirappia
2 tl suolaa
2 tl aniksensiemeniä
4 ½ dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

Huuhtele ja valuta kikherneet. Soseuta sauvasekoittimella. Murskaa aniksensiemenet morttelissa.

Sulata voi kattilassa. Lisää vesi ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva vesi-voiseokseen.

Sekoita taikinaan kikherneet, siirappi, suola ja anis. Alusta taikinaan jauhot vähitellen. Anna kohota peitettynä n. tunnin ajan.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina 20 yhtä suureen palaan. Pyörittele palat palloiksi ja taputtele pallot pyörylöiksi, joiden halkaisija on n. 12 cm. Nosta pyörylät leivinpaperoiduille uunipelleille. Pistele pyörylät haarukalla ja anna kohota peitettynä n. 40 minuuttia.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä peitettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti