torstai 1. huhtikuuta 2021

Luumu-viikunagalette

Tämä maistui tosi kivasti hiukkasen joulutortulle, ja muutoin jollekin määrittelemättömälle suolaiselle piirakalle. Sinihomejuusto jäi kaiken muun seassa tosi miedoksi. Pohjaan tuli mielestäni yllättävän paljon makua tattarijauhoista. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty tuoreita viikunoita, mutta kaupasta löytämäni olivat lähes pilaantuneita ja kunnostaan huolimatta sikahintaisia. Laitoin siis kuivattuja viikunoita, jotka sopivatkin tähän oikein hyvin. Tykkäsin taas kovasti.




Pohja:
175 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
1 kananmunan keltuainen
¾ dl kylmää vettä
Voiteluun:
1 kananmunan valkuainen
Täyte:
250 g mascarponea
2 rkl hunajaa
2 kananmunaa
60 g sinihomejuustoa
Kanelimarinoidut luumut:
1 kg tuoreita luumuja
1/3 l kuivaa omenasiideriä
2 kanelitankoa
1 dl sokeria
Pinnalle:
3 kuivattua viikunaa
40 g saksanpähkinöitä
60 g sinihomejuustoa
½ tl kuivattua timjamia
mustapippuria

Puolita luumut ja poista kivet. Kiehauta siideri, kanelitangot ja sokeri. Laita luumut maustumaan nesteeseen ja siirrä kannellisessa kulhossa jääkaappiin ainakin 24 tunniksi.

Nypi pohjan voi, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja kylmä vesi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään 20 minuutiksi.

Murustele täytteen sinihomejuusto. Sekoita yhteen mascarpone, hunaja, sinihomejuusto ja kananmunat. Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi ja isoksi ympyräksi. Levitä mascarponeseos taikinalevyn keskelle. Jätä reunoilta noin viisi senttiä tyhjäksi. Levitä puolitetut luumut täytteen päälle. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Voitele reunat valkuaisella. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

Kuutioi viikunat. Rouhi saksanpähkinät karkeasti. Ripottele piirakan päälle saksanpähkinärouhe, sinihomejuusto ja viikunakuutiot. Mausta timjamilla ja mustapippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti