lauantai 11. syyskuuta 2021

Jouluinen juustokakku

Tämä oli kyllä niin jouluinen juustokakku, että meinasi tulla ihan joulufiilis. Tein viime viikonloppuna piparitaikinan tätä varten ja tein samalla vaivalla niin paljon taikinaa että saadaan jouluna tehtyä lopusta piparitalo. Hedelmien liotusliemen laitan jossain vaiheessa vaikka kiisselin pohjaksi. Monta kärpästä siis samalla iskulla. Ja kakku itse oli ihanaa.




Liotetut hedelmät:
250 g kuivattuja luumuja
200 g kuivattuja aprikooseja
5 dl vettä
2 dl sokeria
kanelitanko
1 dl punssia
Pohja:
175 g paraisten piparkakkuja
75 g voita sulatettuna
Täyte:
suurin osa liotetuista hedelmistä
600 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1 rkl sitruunamehua
Pinnalle:
4 dl kermaviiliä
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Koristelu:
loput liotetut hedelmät

Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko. Lisää seokseen kuivatut hedelmät ja alkoholi. Anna hedelmien liota yön yli liemessä.

Murskaa pohjan piparit ja sekoita murskaan voisula. Painele seos silikonireunaisen irtopohjavuoan pohjalle. Lado pohjalle liotettuja hedelmiä.

Sekoita täytteen ainekset yhteen ja kaada seos vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa tunnin ajan.

Ota kakku uunista ja anna jäähtyä noin 20 minuuttia. Sekoita kermaviili, sokeri ja vanilja. Kaada seos kakulle ja jatka paistamista 200-asteisessa uunissa vielä noin 15 minuuttia. Anna kakun jäähtyä jääkaappikylmäksi. Koristele lopuilla liotetuilla hedelmillä.

2 kommenttia:

  1. Nam! Hyvältä kuulostaa. Minun pitää kehittää tästä gluteeniton versio. Tai no, sehän syntyy gluteenittomista pipareista.

    VastaaPoista
  2. Eipä tuossa tosiaan muuta gluteiinista tainnut olla. Ajattelin vähän, että pohjan voisi tehdä piparitaikinasta ihan sellaisenaan (siis ettei tekisi jotenkin turhalta kuulostavia työvaiheita: pipareiden paistaminen, murskaaminen ja voisulaan sekoittaminen).

    VastaaPoista