lauantai 30. lokakuuta 2021

Puolukka-kinuskikakku

Tänään oli täytekakkupäivä, ihan muuten vaan. Tein pohjan valmiiksi eilen illalla ja täytin kakun (sekä keitin kinuskin) aamulla ennen treeneihin lähtöä. Iltapäivällä sitten vielä kakulle kuorrutukset ylle ja valmista tuli. Ja niin herkullista, ettei tosikaan. Omenasoseen kohdalla oikaisin. Olin jo ottanut laarista pari omppua aikeenani keittää niistä sosetta, kun hillohyllyllä törmäsinkin Pirkka omenasoseeseen. Ajattelin aikaa säästääkseni ottaa valmissosetta enkä katunut valintaani. Ja kinuskia keitellessäni ihmettelin taas kerran, onnistuuko joku joskus keittämään kinuskista oikean paksuista kaikissa ohjeissa mainitussa 10-15 minuutissa? Mulla nimittäin kinuski vaatii aina vähintään 30 minuuttia, ja tänäänkin keittelin sitä varmaan tunnin verran ennen kuin koostumus alkoi olla sellaista ettei kinuski holahda kakun kostukkeeksi sen sijaan että jäisi siihen pinnalle oleilemaan.



 
Pohja:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 ½ dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
3 dl puolukoita
1 ½ dl sokeria
250 g maitorahkaa
3 ½ dl Flora Vispiä
200 g omenasosetta
Kuorrutus:
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Siivilöi taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina silikonireunaiseen irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Anna jäähtyä täysin, mielellään yön yli.

Survo puolukat ja sekoita niihin sokeri. Lisää joukkoon rahka. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele kermavaahto puolukka-rahkaseokseen.

Irrota kakkupohja vuoasta. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Nosta kakun päällimmäinen osa ylösalaisin toiseen samankokoiseen kakkuvuokaan jolla paistoit pohjan (tai puhdista käyttämäsi vuoka) ja kostuta levy. Levitä levylle puolet omenasoseesta ja 1/3 puolukkatäytteestä. Tee toinen kerros samoin. Nosta kolmas levy kanneksi ja kostuta sekin. Nosta kakku jääkaappiin vetäytymään vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Irrota vuoan reunat ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Levitä loput täytteestä kakun reunoille.

Keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa, kunnes kinuski on sopivan paksuista (n. 15 minuuttia). Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Valuta kinuski kakun päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti