sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Vadelmaleivokset

Tapani mukaan mokasin taas koristelun. Tein tortun aamulla ja tein samalla myös kuorrutuksen valmiiksi ja nostin sen tietysti jääkaappiin odottamaan. Muutamaa tuntia myöhemmin kun rupesin koristeluhommiin, otin kuorrutuksen jo hyvissä ajoin pois jääkaapista. Silti se ei ollut pehmennyt pursotettavaksi. Ja olin niin hätäinen, etten odottanut lisää, vaan rupesin kaapimaan kuorrutusta lusikalla pussista pihalle. No, notkistuihan se tietysti kun tarpeeksi lämpeni. Siinä vaiheessa oli jo myöhäistä, olin kerennyt lapioida kuorrutuksen kasoiksi leivosten päälle. Mutta jos ei tietäisi, niin voisi ehkä jopa luulla että nämä näyttävät siltä kuin pitääkin. Toisen mokan tein kun otin vadelmia sivuun koristelua varten. Siinä vaiheessa vielä kuvittelin leikkaavani kääretortun 12 palaan ja laskin jokaiselle palalle kaksi vadelmaa. Tulin sitten kumminkin toisiin ajatuksiin ja leikkasinkin siivut ohuemmiksi. Niinpä joka palalle jäi vain 1,5 vadelmaa. Ulkonäöstä viis, uskon että nämä ovat kaikista vastoinkäymisistä huolimatta ihania. Ainakin osaset ovat erikseen herkullisia. Odottelen vielä kahvitteluvieraita, joten kokonaisuutta en ole päässyt maistamaan.




Pohja:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
½ tl liivatejauhetta
½ rkl kylmää vettä
2 rkl limettimehua
250 g mascarponea
3 rkl sokeria
200 g vadelmia
Ympärille:
pinkkiä ja vaaleansinistä sokerimassaa
Kuorrutus:
2 dl mansikkatomusokeria
2 dl tomusokeria
75 g voita huoneenlämpöisenä
2 rkl maitoa
Koristeluun:
24 vadelmaa

Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225-asteisesssa uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa pohja puhtaalle, sokeroidulle leivinpaperille. Kääri pohja rullalle ja anna jäähtyä. Irrota paistopaperi.

Laita liivatejauhe turpoamaan kylmään veteen. Lisää limettimehu ja kuumenna seos mikrossa juoksevaksi. Notkista mascarpone. Sekoita joukkoon vadelmat ja sokeri. Valuta liivateseos vadelmatäytteeseen ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalevylle ja kääri levy tiukalle rullalle. Anna rullan vetäytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli.

Kauli sokerimassa tomusokeroidulla leivinpöydällä ohueksi levyksi.

Leikkaa kääretorttu 16 viipaleeksi. Leikkaa sokerimassasta leivosten korkuisia suikaleita ja kiedo suikaleet leivosten ympärille.

Mittaa kuorrutuksen tomusokeri ja voi kulhoon. Vatkaa tasaiseksi. Lisää maito. Vatkaa, kunnes seos on pehmeää. Siirrä kuorrute tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota leivosten pinnalle. Koristele vadelmilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti