lauantai 6. marraskuuta 2021

Omenakääre

Rusinapussi hämäsi, ja luulin että rusinoita on pussissa enemmän kuin sitten loppujen lopuksi olikaan. Onneksi minulla oli myös kuivattuja karpaloita. Laitoin sitten puolet rusinoita ja puolet karpaloita. Tästä tulikin melkoisen järkälemäinen pötkylä. Luulin, että kuoritaikina olisi pizzamaista, mutta oikeastaan se muistutti lähinnä voitaikinaa. Piiras (vai miksi tätä pitäisikään kutsua) oli juuri niin herkullinen kuin ajattelinkin. Rakastan rusinoita oikeastaan missä tahansa, ja tässä ne ja karpalot olivatkin ihan omiaan.




Taikina:
1 ¼ dl haaleaa vettä
1 tl voita
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl sitruunamehua
5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 kg omenoita
1 ½ dl korppujauhoja
2 rkl voita
1 ½ dl sokeria
1 dl rusinoita (tai ½ dl rusinoita ja ½ dl kuivattuja karpaloita)
1 tl kanelia
1 tl sitruunankuoriraastetta
Lisäksi:
50 g voita
Pinnalle:
½ rkl tomusokeria

Sulata taikinan voi veteen. Sekoita joukkoon kananmuna, suola ja sitruunamehu. Tee jauhoista keko ja muotoile keskelle kuoppa. Kaada kuoppaan hiukan nestettä. Sekoita lusikalla taikinaksi. Lisää loput nesteestä ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan levätä peitettynä vähintään 30 minuuttia.
 
Kuori ja viipaloi täytteen omenat. Sulata voi pannulla. Paista korppujauhot voissa rapeiksi.

Kauli taikina leivinpaperin päällä mahdollisimman ohueksi levyksi. Levitä korppujauhot taikinalevylle niin, että ne peittävät 2/3 levystä. Levitä korppujauhojen päälle omenaviipaleet. Ripottele pinnalle sokeri, rusinat, kaneli ja sitruunankuoriraaste.

Sulata lisäksi tuleva voi ja levitä se taikinalevyn tyhjälle osalle. Kääri taikina täytepäästä alkaen varovasti rullalle. Sulje sauma ja siirrä rulla leivinpapereineen ylösalaisin leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Siivilöi pinnalle tomusokeri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti