lauantai 13. marraskuuta 2021

Päärynä-puolukkatorttu

Oli niin harmaa päivä, että piirakkakin näyttää ihan harmaalta. Sitä se ei kumminkaan oikeasti ollut. Jotenkin hiukan hassua, että piirakassa oli sekä paistettua että tuoretta päärynää. Ei huono ollenkaan. Mutta jos uudestaan tekisin, niin varmaan pilkkoisin nuo koristeeksi tulevat tuoreet päärynät ihan pieniksi kuutioiksi (vaikkakin tällaisina pitkinä viipaleina ne ovatkin mielestäni kivemman näköiset). Tässä oli mukavasti piirakat ja kermavaahdot samassa paketissa. Kokonaisuus oli taas tosi herkullinen.




Pohja:
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl tomusokeria
125 g voita
2 rkl kermaa
Täyte:
3 päärynää
1 dl puolukoita
½ dl sokeria
2 tl perunajauhoja
½ tl jauhettua inkivääriä
1 tl sitruunankuoriraastetta
Pinnalle:
1 tl liivatejauhetta
1 rkl vettä
1 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunamehua
200 g ranskankermaa
½ dl tomusokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta
Koristeluun:
1 päärynä
½ dl puolukoita

Nypi taikinan kuivat aineet ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kerma ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (28 cm) pohjan ja reunan väliin ja voitele vuoan reunat kevyesti. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Kuori täytteen päärynät ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Levitä päälle päärynäviipaleet ja puolukat. Sekoita keskenään sokeri, perunajauhot, inkivääri ja sitruunankuoriraaste. Ripottele mausteseos piirakan päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasossa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Laita liivatejauhe turpoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sitruunamehu liivatteen joukkoon ja kuumenna seos mikrossa juoksevaksi. Sekoita ranskankerman joukkoon tomusokeri, sitruunankuoriraaste ja liivateseos. Kääntele lopuksi sekaan kermavaahto.

Levitä kermaseos piirakan pinnalle. Anna tortun hyytyä viileässä vähintään muutama tunti, mielellään yön yli. Kuori ja viipaloi koristeeksi tulevat päärynät. Koristele tortun pinta päärynäviipaleilla ja puolukoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti