lauantai 18. joulukuuta 2021

Ruispiparit

Meillä on vuosien varrella pari piparitaloa romahtanut jo ennen kuin ne on saatu kunnolla pystyynkään. Tänä vuonna googlettelin pipariohjetta, josta saisi tehtyä erityisen jämäkän talotaikinan, ja törmäsin tähän. Pelkästään ruisjauhoista leivottuna tämä kuulosti mielestäni mukavan erilaiselta aiempiin pipariohjeisiini nähden, joten päädyin kokeilemaan tätä. Kuva tulee sitten, jos (ja toivottavasti kun) talo saadaan pysymään pystyssä. *Edit: Melkein teki mieli jättää kuva laittamatta, mutta laitan kumminkin. :D Tää taikina ei todellakaan ollut parempaa kuin edellisten vuosien taikinat, vaan mureni käsiin. Siihen kun vielä yhdistetään taitamaton talonkokoaja, niin lopputuloksena on just ja just pystyssä pysyvät rauniot. Tästä lähin ei edes yritetä enää tehdä taloa, vaan jotain vähän vähemmän sorminäppäryyttä vaativaa.




Ainekset:
150 g voita
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua neilikkaa
½ tl jauhettua pomeranssinkuorta
2 kananmunaa
5 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ tl ruokasoodaa

Kiehauta voi, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää munat, ruisjauhot ja ruokasooda. Nosta taikina jääkaappiin yön yli.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota levystä muotilla piparkakkuja. Paista 180-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.

2 kommenttia:

  1. Tämähän kuulostaa mielenkiintoiselta. Todellakin odotan kuvaa tästä talosta. Ja on ainakin terveellisempi kuin vehnästä tehty.

    VastaaPoista
  2. Jokusen päivän joudut vielä odottamaan. Ajattelin, että tehdään tämä nyt mahdollisimman hitaasti ja huolellisesti jokainen työvaihe erikseen, jotta talo ei ainakaan hätiköinnin vuoksi romahda. Keskiviikkona toivottavasti mökki saadaan pystyyn.

    VastaaPoista