lauantai 16. huhtikuuta 2022

Pashakakku

En tehnyt tänä vuonna ollenkaan oikeaa pashaa, vaan laitoin pashat kakun muotoon. Ei tämä nyt ihan pashalta maistunut, vaan enemmänkin rusinajuustokakulta. Hyvää kumminkin. Vaikka kakun koristelun kanssa meni kyllä niin pieleen kuin vaan voi mennä… Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty aprikoosien lientä ja siinä liivatetta. Sen sijaan ajattelin tehdä kiilteen hyytelösokerista, kun jotenkin näytti siltä että vuokaan ei enää mahtuisi juurikaan tavaraa. Laitoin sitä kiillelientä sitten ihan liikaa kakun päälle eikä se tietenkään mihinkään jähmettynyt. Sitten kakkuni jäi parvekkeelle yöksi ja vielä täksi aamuksikin, kun ajattelin että se pysyy siellä viileänä. Vaan eipä pysynyt, kun lämpötila kohosi partsilla varmaan yli kymmeneen asteeseen. Lämmönnousun seurauksena kakkuni meni aivan lötköksi. Onneksi rupesin irrottelemaan vuoan reunoja jo useamman tunnin ennen vieraiden tuloa. Huomasin, että koko täyte uhkaa valua laavavirran lailla ulos vuoasta. Niinpä nostin koko paketin pakastimeen ja toivoin hartaasti, että täyte jähmettyy uudelleen. No, jähmettyihän se, ja lopputulos oli ulkonäöltäänkin ihan mukiinmenevä.




Pohja:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
½ dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
2 ½ tl liivatejauhetta
2 ½ rkl kylmää vettä
½ dl sitruunamehua
2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g maitorahkaa
230 g appelsiinimarmeladia
1 dl mantelirouhetta
1 dl rusinoita
1 rkl vaniljasokeria
Pinnalle:
820/460 g säilykeaprikooseja
½ dl säilykeaprikoosien mehua
½ dl hyytelösokeri Multia

Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää voisula ja maito. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina silikonireunaiseen irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Anna jäähtyä.

Laita täytteen liivatejauhe turpoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita maitorahkan joukkoon appelsiinimarmeladi, mantelirouhe, rusinat, vaniljasokeri ja vaniljavaahto. Lisää sitruunamehu liivateseokseen ja kuumenna seos mikrossa juoksevaksi. Valuta liivateseos täytteeseen ohuena nauhana, koko ajan vatkaten.

Pistele pohjaan reikiä haarukalla ja kostuta pohja maito-vaniljasokeriseoksella. Kaada täyte pohjalle ja anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Valuta pinnalle tulevat aprikoosit ja säästä mehu. Asettele aprikoosinpuolikkaat täytteen päälle vuokaan. Kuumenna aprikoosimehu ja hyytelösokeri kattilassa. Anna jäähtyä, kunnes kiille on koostumukseltaan sopivaa. Lusikoi kiille vuokaan täytteen päälle. Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti