sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Käpykakku

Näissä sokerimassalla kuorrutettavissa kakuissa on aina käytetty ihan jäätävä määrä sokerimassaa. Tässäkin reseptissä oli alun perin 450 g. No, täytyy sanoa, että minäkin kaulin yhden kokonaisen paketin (250 g) melkoisen ohueksi ja leikkasin sitten ylimääräiset reunat pois. Ei se sokerikuorrutus ole enää hyvääkään, jos se on kakun päällä sentin paksuisena kerroksena. Tämä menee iltapäivän kahvipöytään, joten ihan vielä ei ole tullut maisteltua (muutoin kuin osasia erikseen, ja kaikki olivat erinomaisia). Kerrankin sain kakusta ihan kivan näköisenkin.




Pohja:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
2 dl Flora Vispiä
100 g taloussuklaata
180 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sokeria
2 tl rommia
200 g vadelmahilloa
Kostutus:
1 dl sokeria
1 dl vettä
2 tl rommia
Sokerimassakuorrutus:
170 g ruskeaa sokerimassaa
Kaulimiseen:
2 rkl tomusokeria

Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Siivilöi vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina silikonireunaiseen irtopohjavuokaan. Anna jäähtyä.

Mittaa kostutusliemen ainekset pieneen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä viisi minuuttia. Anna jäähtyä.

Sulata täytteen suklaa ja anna sen jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa sekaan suklaa, tuorejuusto, sokeri ja rommi.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Siirrä pohjalevy tarjoilualustalle, muotoile se hiukan soikeaksi ja kostuta se. Levitä pohjalle ohut kerros hilloa ja sen päälle puolet täytteestä. Asettele täyte pohjan päälle keoksi niin, että kakun keskelle leveimmälle kohdalle tulee hiukan paksumpi kerros täytettä. Tee toinen kerros samoin. Nosta kolmas kakkulevy kanneksi ja kostuta sekin. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli.

Ota kakku jääkaapista ja sivele sen pintaan ohut kerros vadelmahilloa. Kauli sokerimassa ohueksi levyksi leivinpaperin päälle, tomusokeria apuna käyttäen. Nosta levy varovasti kakun päälle ja painele tiiviiksi. Leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois. Leikkaa kuorrutuksen pintaan kävyn suomukuvioita veitsellä tai saksilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti