sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Mehevä omenapiirakka 2

Tämä oli tosi maukas piirakka. Vähäisestä sokerin määrästä huolimatta (tai ehkä jopa juuri siksi, kun sokeri ei ollut peittämässä omenan omaa makua?). Taikina jämähti melko voimakkaasti vuokaan kiinni, vaikka olinkin ensin voidellut vuoan. Olis pitänyt käyttää leivinpaperia. Piirakan kanssa kokeilin nyt sitä mustikkatartelettien vaniljakastiketta vaahdotettuna. Ei vaahtoutunut. Mutta oli silti herkullista myös omenapiirakan kanssa.




Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
75 g kylmää voita
½ dl omenamehua
Täyte:
2 dl omenamehua
6 omenaa
½ dl sokeria
1 tl kanelia
1 dl vehnäjauhoja

Nypi pohjan jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää mehu ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahteen osaan (suhteessa 1/3-2/3), kääri palat kelmuun ja anna seistä jääkaapissa 15 minuuttia.

Kuori ja viipaloi täytteen omenat. Sekoita yhteen omenaviipaleet ja omenamehu. Sekoita toisessa kulhossa yhteen jauhot, kaneli ja sokeri.

Kauli suurempi taikinapala hiukan piirakkavuokaa suuremmaksi levyksi. Painele taikina kevyesti voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja täytä paistoherneillä. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Poista herneet ja leivinpaperi.

Nosta omenaviipaleet mehusta ja lado ne tasaisesti vuokaan pohjan päälle. Ripottele jauhoseosta joka kerroksen väliin. Valuta mehuseos tasaisesti vuokaan.

Kauli toinen taikinapala reilusti vuoan peittäväksi kanneksi. Nosta kansi vuoan päälle ja painele kiinni pohjataikinan reunoihin. Tee kanteen muutama höyryaukko. Jatka paistamista uunin keskitasossa 40 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti