torstai 16. helmikuuta 2023

Serranonkinkku-parsapiirakka

Minä tykkään tästä nimenomaisesta suolaisen piirakan pohjasta tosi paljon. Se on nopeatekoinen ja helppo levittää vuokaan. Lisäksi se pitää muotonsa esipaistaessa melko hyvin. Ja ennen kaikkea erinomaisen makuinen. Täytteet eivät ainakaan huonontaneet tätä piirakkaa. Oli kyllä tosi hyvää, varmaan yksi parhaista suolaisista piirakoista joita olen koskaan tehnyt.




Pohja:
230 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokokidesokeria
½ tl suolaa 
130 g voita huoneenlämpöisenä
130 g kermaviiliä
Täyte:
250 g kirsikkatomaatteja
250 g vihreää parsaa
1 punasipuli
1 rkl oliiviöljyä
100 g ilmakuivattua kinkkua
2 dl ruokakermaa
70 g kermaviiliä
50 g juustoraastetta (hyvä suomalainen arkigouda)
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
1 ruukku basilikaa

Sekoita taikinan kuivat aineet. Lisää voi ja kermaviili ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina kevyesti voidellun piirakkavuoan (26 cm) pohjalle ja reunoille ja nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Poista parsoista puumaiset tyviosat. Leikkaa nuput irti ja pilko varret. Kuori ja viipaloi punasipuli. Puolita kirsikkatomaatit. Silppua basilika. Pilko kinkkuviipaleet.

Sekoita yhteen parsan varsipalat, punasipuli ja öljy. Ruskista seos pannulla. Lisää joukkoon tomaatit ja jatka paistamista vielä hetken aikaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos esipaistetulle piirakkapohjalle. Paista samalla pannulla vielä parsan nuppuja muutama minuutti.

Levitä basilika ja ilmakuivattu kinkku parsa-tomaattiseoksen päälle. Sekoita yhteen ruokakerma, kermaviili, juustoraaste ja kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada seos vuokaan. Koristele parsannupuilla.

Paista 180-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä vähintään huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti