tiistai 2. heinäkuuta 2024

Vegejauhispyörykät

Melkein sain huijattua teinipoikia vegepyöryköillä. Pyörykät olivat tosi hyviä, kunnes pojat tajusivat että niissä ei ole lihaa. Itse kyllä tykkäsin kovastikin. Vegejauhis taisi sisältää ainakin punajuurta, tai ainakin siltä se maistui. Värin perusteella myöskin. Voisin hyvin tehdä uudelleenkin.


Ainekset:
500 g vegejauhista
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
1 sipuli
16 g Estrella roasted paprika dipmix
mustapippuria
¾ dl pankojauhoja
suolaa
Koristeluun:
1 ruukku persiljaa

Kuori ja silppua sipuli. Sekoita kaikki pyöryköiden ainekset tasaiseksi massaksi. Muotoile taikina pieniksi pyöryköiksi ja paista 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Silppua persilja. Ripottele silppu pyöryköiden pinnalle ennen tarjoilua. Tarjoile esim. mätitahnakastikkeen ja perunoiden tai riisin kera.

maanantai 1. heinäkuuta 2024

Pistaasipähkinä-ruusu-kirsikkaleivonnaiset

Ei mulla ollut madeleinevuokaa enkä sellaista mistään nopeasti löytänyt. Niinpä käytin silikonisia muffinssivuokia ja muutin nimenkin samalla madeleineista leivonnaisiksi. Yhtään kokonaista en vielä syönyt, mutta pienen palan taikinaa maistoin ja oli kyllä mahdottoman hyvää. Annoin taikinan seistä jääkaapissa melkein 18 tuntia ennen paistamista.


Taikina:
2 kananmunaa
110 g sokeria
110 g vehnäjauhoja
7 g leivinjauhetta
ripaus suolaa
130 g voita sulatettuna
2 rkl hunajaa
1 ½ rkl ruusuvettä
100 g pistaasirouhetta
Täyte:
30 kypsää kirsikkaa
Voiteluun:
30 g voita sulatettuna

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Yhdistä toisessa astiassa voisula, hunaja ja ruusuvesi. Kaada seos muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja pistaasirouhe. Anna taikinan tekeytyä peitettynä jääkaapissa vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli.

Poista kirsikoista kivet. Voitele madeleine-pelti voilla. Laita jokaiseen koloon nokare taikinaa ja paina jokaiseen nokareeseen yksi kirsikka. Paista 190-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Sammuta uuni minuutiksi, alenna lämpö 160 asteeseen ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Kumoa madeleinet tarjoilualustalle.