perjantai 24. lokakuuta 2025

Aeblekage eli tanskalainen omenaherkku

Kokeilin tänään uutta palovaroitinta. En ollut muistanut laittaa hälytystäni päälle, joten omput hiukan kärähtivät pohjaan. Eivät onneksi menneet käyttökelvottomiksi, eikä pannukaan tuhoutunut. En ole vielä muutoin maistellut kuin erillisinä osasina. Kohta juodaan kahvit omenaherkun kera. Epäilisin, että on melkoisen hyvää.


Omenat:
1 kg hapahkoja omenoita
50 g sokeria
2 dl vettä
2 tl vaniljauutetta
1 tl kanelia
Muruseos:
75 g voita
1 dl sokeria
135 g leivänmuruja (6 Vaasan Ruispalaa)
Lisäksi:
3 dl kuohukermaa
3 rkl tomusokeria

Kuori ja kuutioi omenat. Levitä kuutiot suurelle paistinpannulle. Lisää sokeri, vesi, vanilja ja kaneli. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua ilman kantta 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Sulata päällyksen voi pannulla. Lisää sokeri ja sekoittele, kunnes sokeri on sulanut. Lisää leivänmurut. Paista sekoitellen muutaman minuutin ajan. Levitä muruseos leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Vatkaa lisäksi tarkoitettu kerma vaahdoksi.

Kokoa ainekset kerroksittain läpinäkyvään vuokaan. Levitä pohjalle omenaseos, sen päälle muruseos ja pinnalle kermavaahto. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti