sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Omenainen kinuski-mascarponekakku

”Moni kakku päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä.” Mä voisin kääntää tämän vanhan sanonnan useinkin omien leivonnaisteni kanssa toisin päin: ”Moni kakku päältä ruma, vaan on herkkua sisältä.” Tämän kanssa kävi sillä lailla kalpaten, että olin kaupan kassalla klo 21.06 ja omenatäytteeseen tarkoitettu siideri jäi kassalle. Laitoin tilalle omenamehu-calvadossekoitusta. Hyvää tuli näinkin. Totuttuun tapaan kakkupohja repeili aivan totaalisesti, mutta sen sain kuorrutuksella peitettyä. Mascarponekuorrutuksen levittäminen taas oli ihan oma lukunsa, se oli niin painavaa että se putoili reunoilta ja veti heppoista kakkupohjaa mukanaan. Ei siis ollut aivan helppoa tämän kokoaminen, joten eipä ihme että ulkonäkö on mitä on. Mutta todellakin, herkkua sisältä.




Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
70 g hasselpähkinäjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
Paahdetut mantelilastut:
150 g mantelilastuja
Omenatäyte:
4 omenaa
100 g voita
50 g fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 dl omenamehua
½ dl calvadosta
75 g paahdettuja mantelilastuja
Kinuski:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
Mascarponetäyte:
500 g mascarponea
80 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
Koristeluun:
loput paahdetut mantelilastut

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Siivilöi taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina silikonireunaiseen irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä täysin.

Paahda mantelilastut kauniin värisiksi kuivalla, kuumalla pannulla.

Kuori omenatäytteen omenat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla. Lisää pannulle fariinisokeri, vaniljasokeri ja omenakuutiot ja sekoita hyvin. Lisää kaneli, kardemumma ja paahdetut mantelilastut. Sekoita jälleen. Lisää lopuksi omenamehu ja calvados. Anna hautua silloin tällöin sekoittaen noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kuumenna kinuskin kerma ja fariinisokeri pannulla. Keitä, kunnes kinuski on koostumukseltaan sopivaa.

Sekoita kaikki mascarponetäytteen ainekset yhteen tasaiseksi massaksi.

Irrota kakkupohja vuoasta ja halkaise se. Puhdista vuoka. Nosta toinen kakkulevy vuokaan. Levitä pohjalle puolet mascarponetäytteestä, puolet omenatäytteestä ja puolet kinuskista. Aseta toinen kakkulevy kanneksi. Nosta kakku jääkaappiin tekeytymään vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli.

Siirrä kakku tarjoilualustalle. Levitä loput mascarponetäyttestä kakun reunoille. Painele loput mantelilastut mascarponen päälle koristeeksi. Levitä loput kinuskista renkaaksi kakun reunoille. Annostele loput omenatäytteestä kakun keskelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti