lauantai 28. tammikuuta 2023

Salottisipulipiirakka

Mä en ole kovin vakuuttunut siitä, että eri viinietikat tekisivät lopputuloksesta kovin erilaisen. Nyt olin kuitenkin juuri tyhjännyt omenaviinietikkapullon ja päätinkin sitten tätä piirakkaa varten ostaa tilalle sherryviinietikkaa. Lopputulos oli erinomainen (vaikka edelleenkin olen sitä mieltä että omppuviinietikka olis käynyt ihan yhtä hyvin). Sipulit hautuivat ihanan makeiksi (ja maistuivat myös herra 11-v:lle, joka yleensä ei ole sipulin ystävä) ja pohja oli mukavan murea.




Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
½ tl suolaa
1 hapahko omena
150 g voita
1 tl kuivattua salviaa
1 rkl sherryviinietikkaa
Täyte:
2 l vettä
800 g salottisipuleita
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kuivattua timjamia
2 tl sokeria
½ dl sherryviinietikkaa
½ tl suolaa
Voiteluun:
½ kananmuna

Kuori taikinan omena ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Nypi omenaraaste, voi, salvia, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää viinietikka ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin tekeytymään tunniksi.

Kuumenna täytteen vesi kattilassa. Siirrä sivuun ja laita sipulit veteen 10 minuutiksi. Kuori ja halkaise sipulit.

Kuumenna öljy pannulla. Lisää sipulit, timjami ja sokeri. Paista keskilämmöllä, silloin tällöin sekoittaen, n. 10 minuuttia. Alenna lämpöä ja peitä pannu kannella. Anna hautua vielä 10 minuuttia. Sekoita muutaman kerran hauduttamisen aikana. Lisää pannulle viinietikka ja jatka hauduttamista, kunnes neste on kokonaan haihtunut. Mausta suolalla ja siirrä sivuun.

Kauli taikina pyöreäksi, n. 2 mm paksuiseksi levyksi. Nosta levy leivinpaperoidulle uunipellille. Levitä sipulit pohjalle niin, että reunoille jää muutama sentti tyhjää. Käännä reunat täytteen päälle ja voitele ne kananmunalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasossa 15-20 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Jep! Tää oli ehkä tänään vielä parempaa kuin eilen, kun oli saanut kaikessa rauhassa tekeytyä.

    VastaaPoista