maanantai 29. toukokuuta 2017

Crème fraîche -donitsit

Eipä näistä taaskaan mitään kauneuden perikuvia tullut. Mutta se maku! Ja koostumus! Ovatpahan aika suussasulavan täydellisiä donitseja. Paistaminen meinasi olla hiukan hankalaa kun donitsit meinasivat hajota käännettäessä. Kannattaa siis olla varovainen.



Taikina:
25 g huoneenlämpöistä voita
2 tl sitruunankuoriraastetta
4 ½ dl jauhoja
½ tl suolaa
1 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunan keltuaista
200 g crème fraîchea
Paistamiseen:
2 l rypsiöljyä
Kuorrutus:
5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
½ dl kiehuvaa vettä
2 rkl sitruunamehua

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit ryynimäiseksi seokseksi. Lisää munankeltuaiset ja sitruunankuoret ja vatkaa, kunnes seos on tasainen. Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Sekoita voiseoksen joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja créme fraîche, noin kolmessa erässä.

Taikinan tulee jäädä tahmeaksi. Peitä taikina muovikelmulla ja laita jääkaappiin tunniksi vetäytymään.

Jauhota leivinalusta ja kauli taikina noin 2,5 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta noin 7 cm halkaisijaltaan olevalla muotilla donitseja ja tee pienemmällä muotilla tai veitsellä reikä keskelle. Hyvä reikämuotti on esim. pullonkorkki.

Kaada rypsi- tai friteerausöljyä paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä öljy 170 asteeseen. Jos et omista digitaalista mittaria, voit testata öljyn lämmön pienellä taikinanokareella. Öljy on sopivan kuuma, kun nokare nousee ripeästi pintaan. Laske sitten hieman lieden lämpötilaa.

Paista donitseja yksitellen, enintään kaksi kerrallaan noin 1,5 minuuttia tai kunnes ne ovat tummanruskeita. Aseta donitsit ritilälle talouspaperin päälle jäähtymään.

Tee kuorrute. Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Lisää joukkoon kiehuva vesi ja sitruunamehu. Vispaa tasaiseksi.

Dippaa jäähtyneen donitsin toinen puoli kuorrutteeseen. Anna kuorrutteen jähmettyä puolisen tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti