tiistai 13. huhtikuuta 2021

Tuoresuolattu, kuivattu karitsanpaisti

Tämä ei ollut hätäisen naisen hommaa. Ensin kolme päivää suola-sokeriliemessä ja tänään kuusi tuntia uunissa. Otin paistin parvekkeelta ja nostin liemestään puoli seiskalta aamulla ja tyrkkäsin uuniin puoli kasilta. Kun paisti oli ollut viisi tuntia uunissa (etätyöläisen etuja…) ja viimeisen tunnin sisälämpötila oli ollut 68 astetta, totesin että tää ei varmaan kypsy ikinä ja nostin uunin lämpötilan 125 asteeseen. Viimeisen tunnin aikana se kypsyikin sitten 75-asteiseksi. Sitten nostin paistin ilman kantta tunniksi parvekkeelle. Sen jälkeen irrottelin paistista rasvapalat (koirat kiittivät) ja viipaloin paistin niin ohuiksi viipaleiksi kuin kykenin. Ja lopputulos oli täydellinen. Suolaus oli just passeli ja liha oli suussasulavan pehmeää. En tiedä, miksi tämän reseptissä puhutaan ”kuivatusta” karitsanpaistista. Sitä se nimenomaan ei ollut, vaan mehukasta, mureaa ja pehmeää. Kaiken odottelun arvoista, todellakin.




Ainekset:
1 luuton karitsanpaisti
2 ½ l vettä
2 ½ dl suolaa
½ dl sokeria
1 rkl oliiviöljyä

Sekoita suuressa kattilassa yhteen vesi, sokeri ja suola. Sekoita, kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet.

Pane karitsanpaisti jäisenä kattilaan suola-sokeriliemeen. Nosta kansi kattilan päälle. Anna paistin sulaa ensin huoneenlämmössä 12 tuntia ja nosta se sitten jääkaappiin n. 3 vuorokaudeksi. Kääntele muutaman kerran maustumisen aikana.
 
Ota paisti jääkaapista. Huuhtele se ja kuivaa talouspaperilla. Voitele liha oliiviöljyllä ja työnnä paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari. Kypsennä 100-asteisen uunin alatasolla, kunnes sisälämpötila on 75 astetta. Ota liha uunista ja anna sen jäähtyä. Leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti