torstai 11. huhtikuuta 2024

Sipuli-pekonipiirakka uppotaikinasta

Odotin 45 minsaa, että taikinapallo pulahtaisi pintaan. Ei pulahtanut. Sitten kaulin taikinan, lisäsin täytteet ja laitoin piirakan uuniin. En olisi muuten kerennyt paistaa sitä ennen kuin oli pakko lähteä kotoa. En tiedä, olisiko pohja voinut olla vielä parempi jos se olisi saanut kohota tarpeeksi. Tällaisena se ainakin oli tosi hyvä. Samoin kuin täytteet. Oli erinomainen piirakka.


Taikina:
5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
8 ½ g kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
200 g voita
Täyte:
8 sipulia
4 valkosipulinkynttä
50 g voita
1 ½ dl vehnäjauhoja
7 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
200 g kermaviiliä
200 g pekonia
2 tl kuminaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Sekoita yhteen taikinan hiiva, sokeri ja suola. Vispaa sekaan kananmunat. Mittaa jauhot kulhoon ja nypi niihin kylmä voi. Lisää samalla kananmuna-hiivaseos pienissä erissä. Vaivaa taikina valmiiksi käsin, muotoile palloksi ja upota pallo kylmään veteen. Taikinapallo vajoaa vuoan pohjalle. Noin 30 minuutin kuluttua pallo nousee pintaan, jolloin taikina on kohonnut tarpeeksi ja on valmista paistettavaksi.

Kuori täytteen sipulit ja leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Silppua pekoni.

Kuullota sipulit voissa pehmeiksi. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Vatkaa sekaan jauhot, kerma, kermaviili, kumina, suola ja mustapippuri.

Painele taikina leivinpaperoidulle uunipannulle. Levitä pohjalle sipuliseos ja kaada sen päälle kananmunaseos. Ripottele pinnalle pekoni. Paista 220-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt. Avaa uuninluukku ja anna piirakan vetäytyä uunissa 10 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti