torstai 27. kesäkuuta 2024

Italialainen mureke

Eihän tämä kovin kummoiselta näytä, mutta maku on erinomainen. Juustokerros päällä ihan mahtava.


Mureke:
800 g broilerin jauhelihaa
280 g mausteista tuoremakkaraa (HK Berliinin Dieter)
200 g suippopaprikaa
1 dl korppujauhoja
2 kananmunaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
1 dl parmesaaniraastetta
100 g paseerattua tomaattia
4 valkosipulinkynttä
1 tl mustapippuria
Pinnalle:
400 g paseerattua tomaattia
250/125 g mozzarellaa
1 dl parmesaaniraastetta

Kuori valkosipulinkynnet ja purista ne kulhoon. Poista paprikasta siemenet ja valkoiset osat ja leikkaa malto pieniksi kuutioiksi. Purista makkaramassa kuoristaan.

Sekoita yhteen kaikki mureketaikinan ainekset. Muotoile taikinasta pitkulainen murekelimppu leivinpaperoituun uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

Levitä pinnalle tarkoitettu paseerattu tomaatti murekkeen päälle. Jatka paistamista 15 minuuttia.

Leikkaa mozzarella pieniksi kuutioiksi. Ripottele murekkeen päälle parmesaaniraaste ja mozzarella. Gratinoi 200-asteisessa uunissa vielä n. 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut. Tarjoile esim. keitetyn kvinoan kera.

keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

Juustokakku karviaishillokkeella

Tämä oli tosi hyvää. Kirpeä karviaishilloke sopi hyvin yhteen pehmeän vaniljaisen juustotäytteen kanssa. Alkuperäisessä reseptissä oli karviaisten tilalla mustikoita. Mulla sattui olemaan helpoiten käsillä karviaisia, joten käytin niitä. Juustotäytteessä taas oli alun perin 600 g maustamatonta tuorejuustoa eikä yhtään ricottaa. Kaupassa vaan ei ollut kuin kaksi 200 g rasiaa maustamatonta tuorejuustoa, joten otin kolmannen tilalle ricottapurkin. Eikä se ainakaan huono vaihtoehto ollut.


Pohja:
200 g Digestive-keksejä
100 g voita sulatettuna
Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g ricottaa
2 ½ dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
180 g ranskankermaa
Karviaishilloke:
350 g karviaisia
2 dl tomusokeria

Murskaa pohjan keksit ja sekoita ne voisulan kanssa. Painele keksi-voiseos silikonireunaisen irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi.

Vatkaa tuorejuustoa ja ricottaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan. Lisää sokeri ja vatkaa tasaiseksi. Lisää munat yksitellen, edelleen vatkaten. Lisää vaniljasokeri ja ranskankerma. Kaada seos vuokaan pohjan päälle.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Jos kakku ei ole lähellekään kypsä (mulla ei ollut), nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja kakku uunin keskitasolle. Jatka paistamista 20 minuuttia. Katkaise uunista virta ja anna kakun kypsyä jälkilämmössä, uuninluukku hieman raollaan noin 1 tunti. Peitä kakku kevyesti kelmulla ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi.

Mittaa hillokkeen karviaiset ja tomusokeri kattilaan. Lämmitä seosta, kunnes sokeri ja marjat ovat sulaneet. Siirrä sivuun ja soseuta sauvasekoittimella. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lusikoi hilloke juustokakulle ennen tarjoilua.

tiistai 25. kesäkuuta 2024

Punajuuri-lohiseljanka

Keitto oli kivan näköistä ja hyvän makuista, mutta harmillisesti jossain kasviksista oli kovia lastuja (en keksinyt parempaakaan sanaa) jotka hiukkasen häiritsivät syömisnautintoa. Alkuperäisessä tarjoiluehdotuksessa oli smetanaa, mutta mielestäni sienisalaatti ajoi sen asian paremmin kuin hyvin.


Ainekset:
500 g punajuuria
1 porkkana
1 palsternakka
1 sipuli
1 maustekurkku
250 g kirsikkatomaatteja
1 l kasvislientä
2 rkl tomaattipyreetä
1 ruukku tilliä
400 g lohifileetä
1 tl suolaa
Tarjoiluun:

Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi lohkoiksi. Kuori ja viipaloi porkkana, palsternakka ja sipuli. Kuutioi suolakurkku. Puolita kirsikkatomaatit. Silppua tilli. Irrota lohesta nahka ja kuutioi liha.

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää punajuuret, porkkanat, sipulit, suolakurkku ja kirsikkatomaatit. Mausta tomaattipyreellä ja tillillä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua n. 35 minuuttia. Lisää lohi. Siirrä kattila sivuun ja anna hautua pari minuuttia. Tarjoile esim. sienisalaatin kera.

maanantai 24. kesäkuuta 2024

Kapris-sienisalaatti

Tästä tuli tosi hyvää. Myös herra 12-v oli samaa mieltä. Suolasienille resepti oli alkujaan, mutta kun mulla ei sattunut sellaisia olemaan niin mentiin ihan muulla pakastinkamalla. Herkkusienet kävisivät varmasti ihan yhtä hyvin.


Ainekset:
300 g esikäsiteltyjä metsäsieniä (laitoin orakkaita, kantarelleja ja herkkutatteja)
1 punasipuli
1 ruukku ruohosipulia
150 g maustamatonta jogurttia
¾ dl kuohukermaa
1 rkl sinappia
2 rkl kapriksia
½ tl suolaa
mustapippuria

Silppua sienet. Kuori ja silppua punasipuli. Silppua ruohosipuli.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa sekaan ranskankerma ja sinappi. Lisää kaprikset, suola ja pippuri. Sekoita kaikki salaatin ainekset yhteen.

torstai 20. kesäkuuta 2024

Naudanmakkara-perunagratiini

Tämä oli todella herkullista. Ja kivan näköistäkin, sahramista tuli maun lisäksi kivaa väriä. Jos tekisin uudelleen, laittaisin ehkä hiukan enemmän tomaattia.


Ainekset:
360 g naudan grillimakkaraa
1200 g perunoita
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
200 g purjoa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
3 tomaattia
1 dl valkoviiniä
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
½ g sahramia
2 dl kasvislientä
4 dl ruokakermaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Viipaloi makkarat. Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo. Kuutioi tomaatit. Kuori ja viipaloi perunat.

Kuullota sipulit ja purjo pehmeiksi voi-öljyseoksessa. Lisää tomaattipyree ja sokeri. Anna hautua pari minuuttia. Lisää tomaatit ja valkoviini. Anna hautua, kunnes viini on haihtunut. Lisää sahrami, kasvisliemi, ruokakerma, suola ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua viitisen minuuttia.

Sekoita perunat ja makkarat keskenään. Kumoa seos uunivuokaan. Kaada päälle kastike ja paista 180-asteisessa uunissa, kunnes perunat ovat kypsyneet (n. tunnin ajan).

keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Kurkkusalaatti aasialaisella vivahteella

Olihan tämä ihan hyvää, mutta jotenkin odotin enemmän makua. Kananmunasuikaleet hukkuivat totaalisesti kurkkujen joukkoon.


Ainekset:
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria
1 tl rypsiöljyä
700 g kurkkua
3 kesäpunasipulia varsineen
2 rkl kapriksia
Kastike:
1 rkl sinappia
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
1 ½ rkl majoneesia
ripaus suolaa
Lisäksi:
1 ruukku korianteria
½ rkl seesaminsiemeniä

Vatkaa kananmunan rakenne rikki. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna öljy pannulla. Paista kananmuna ohueksi lätyksi. Kääri lätty rullalle ja leikkaa rulla suikaleiksi. Viipaloi sipulit.

Leikkaa kurkut ohuiksi suikaleiksi. Laita kurkkusuikaleet tarjoiluastiaan. Lisää munakassuikaleet, sipuli ja kaprikset.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset tasaiseksi. Valuta kastike salaatin päälle. Ripottele pinnalle korianteri ja seesaminsiemenet.

maanantai 17. kesäkuuta 2024

Porsaanfilee tomaatti-sienikastikkeessa

Tämä oli perushyvää possua. Valkosipulinen tomaattikastike ei petä koskaan. Possun kanssa syötiin perunamuusia ja uunikasviksia.


Ainekset:
500 g porsaan sisäfileetä
suolaa
pippuria
Paistamiseen:
1 rkl voita
Kastike:
100 g esikäsiteltyjä metsäsieniä (laitoin orakkaita)
2 kesäpunasipulia varsineen
2 valkosipulinkynttä
400 g säilöttyjä tomaatteja
1 ruukku basilikaa
suolaa
mustapippuria
1 tl sokeria
50 g cheddaria

Hiero porsaanfileen pintaan suolaa ja pippuria. Ruskista filee voissa kauttaaltaan. Siirrä sivuun.

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Silppua basilika.

Ruskista sienet samalla pannulla, jolla ruskistit lihan. Siirrä sivuun. Lisää pannulle sipulit ja valkosipulit ja paista ne pehmeiksi. Lisää tomaatit ja basilika. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Survo tomaatteja hiukan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua n. 10 minuuttia.

Viipaloi liha. Lado viipaleet keskelle paistinpannua kastikkeen joukkoon. Levitä päälle sienet ja pinnalle juusto. Anna hautua kannen alla n. 20 minuuttia.

sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Cheddarkalaa uunissa

Tästä tuli tosi hyvän makuista. Lisukkeena toimi hyvin perunamuusi ja uunissa paahdetut kasvikset. Kalasta irronneesta nesteestä pääsivät nauttimaan nirppanokkakoirat, jotka kerrankin söivät kaiken sapuskansa mukisematta ja nuolivat vielä kipponsakin putipuhtaiksi.


Ainekset:
400 g seitifileitä
1 ruukku tilliä
2 tl sitruunankuoriraastetta
Kastike:
50 g cheddar-raastetta
½ dl maitoa
2 tl sinappia
mustapippuria

Silppua tilli.

Kuumenna maitoa ja juustoraastetta mikrossa parikymmentä sekuntia kerrallaan, välillä sekoittaen, kunnes juusto on sulanut. Mausta sinapilla ja pippurilla.

Nosta kalafileet leivinpaperoidulle uunipellille. Voitele fileet juustokastikkeella. Gratinoi 225-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia.

Nosta kalapalat lautasille. Ripottele pinnalle tilli ja sitruunankuoriraaste. Tarjoile esim. perunamuusin kera.

lauantai 15. kesäkuuta 2024

Maapähkinä-suklaafudge

En malttanut pitää näppejäni erossa näistä, vaan jouduin maistamaan jo ennen kuin fudge oli kunnolla jähmettynyt. Aivan mielettömän hyvää. Voi olla etteivät nämä kauaa tuolla jääkaapissa vanhene.


Maapähkinäfudge:
150 g voita
250 g maapähkinävoita
1 tl vaniljaa myllystä
7 dl tomusokeria
Suklaafudge:
200 g kondensoitua maitoa
250 g taloussuklaata
30 g voita
Pinnalle:
80 g suolapähkinöitä

Mittaa maapähkinäfudgen voi, maapähkinävoi ja vanilja mikronkestävään astiaan. Kuumenna, kunnes kummatkin voit ovat pehmenneet, ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon tomusokeri. Painele seos leivinpaperoidun vuoan (20*30 cm) pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.

Pilko suklaafudgen suklaa. Mittaa kaikki fudgen ainekset mikronkestävään astiaan. Kuumenna erissä, välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita tasaiseksi ja kaada seos maapähkinäkerroksen päälle.

Ripottele pinnalle suolapähkinöitä. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Leikkaa fudge annospaloiksi ennen tarjoilua.

perjantai 14. kesäkuuta 2024

Vegaaninen tonnikalatahna

Toden totta, olisin voinut kuvitella syöväni tonnikalatahnaa ellen olisi paremmin tiennyt. En tiedä, oliko suurin vaikutus tuolla nimellä vai sitten sillä että tillistä tulee aina mieleen kala. Oli miten oli, tahna oli herkullista ja erittäin tonnikalamaista myös näin sekasyöjän makuun.


Ainekset:
380/230 g kikherneitä
1 ½ dl vegaanista majoneesia
1 ruukku tilliä
2 rkl kapriksia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl kapristen lientä
2 tl sinappia
mustapippuria
suolaa

Huuhtele ja valuta kikherneet tai valkopavut ja soseuta ne karkeasti haarukalla. Silppua tilli.

Sekoita kaikki tahnan ainekset tasaiseksi. Anna tekeytyä jääkaapissa hetken ennen tarjoilua.

Kippileipä

Alkuperäisessä reseptissä oli nesteenä käytetty vettä. Mutta kun mulla sattui olemaan toissapäiväisestä mustikkapiirakasta vielä jämäpiimää, laitoin sen tähän. Samalla myöskin tuplasin reseptin. Alun perin tämä oli tarkoitettu paistinpannulla tehtäväksi. Samalla vaivalla kumminkin tein vähän isomman erän. Oli tosi helppo ja hyvänmakuinen leipä. Kohotusaika venyi huomattavasti reseptin mukaista pidemmäksi (yli 2 h), mutta ei se ainakaan haitannut.


Taikina:
6 dl piimää
11 g kuivahiivaa
700 g sämpyläjauhoja
80 g kaurahiutaleita
60 g auringonkukansiemeniä
2 tl suolaa
Voiteluun:
2 tl oliiviöljyä
Koristeluun:
2 rkl kaurahiutaleita
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 tl unikonsiemeniä

Sekoita kädenlämpöiseen piimään kaikki loput taikinan ainekset. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä tunnin verran.

Voitele lasagnevuoka oliiviöljyllä. Levitä taikina vuoan pohjalle. Ripottele pinnalle kaurahiutaleet, auringonkukansiemenet ja unikonsiemenet. Peitä vuoka foliosta muotoillulla kuvulla niin, että folio ei kosketa taikinaa.

Laita pannu kylmän uunin alatasolle ja säädä uuni 200 asteeseen. Poista folio 30 minuutin kuluttua. Nosta vuoka uunin keskitasolle ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

torstai 13. kesäkuuta 2024

Äidin piimäpiirakka

Tämä piirakka oli täysin tilaustyötä. Sain eteeni kirjan ja sen kannesta kuvan, ja toiveen että tekisin just tätä mustikkapiirakkaa. Ja minähän tein. Ihan hyvä piirakkahan tämä oli, mutta jotenkin olisin kaivannut enemmän makua.


Ainekset:
4 dl piimää
100 g voita sulatettuna
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
Pinnalle:
360 g mustikoita

Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipannulle. Ripottele pinnalle mustikat. Paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Tarjoile esim. vaniljajäätelön kera.

Parmankinkkua parmesaanin kera

Tämä oli taas yksinkertaista ja erinomaista. Vaikka käytettävissäni ei ollutkaan sen paremmin parmankinkkua kuin parmesaaniakaan. Nämä korvikkeet olivat kuitenkin vallan mainioita. Lisäksi oli vielä toissapäiväistä papupataa.


Ainekset:
250 g keräsalaattia
100 g Schwartzwaldin kinkkua
50 g Grana Padano -lastuja
1 punainen paprika
Kastike:
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 rkl balsamiviinietikkaa

Sekoita keskenään öljy ja balsamiviinietikka. Mausta seos suolalla.

Poista paprikasta siemenet ja valkoiset osat ja suikaloi malto. Asettele paprika, salaatti ja parmankinkku kauniisti lautaselle. Valuta sekaan kastike ja ripottele pinnalle Grana Padano -lastut.

tiistai 11. kesäkuuta 2024

Kreikkalainen papupata

Unohdin kokonaan ottaa kuvan lautasannoksestani, joten tässä jälleen kerran ankeaakin ankeampi kuva. Olisin halunnut käyttää padassa kuivattuja papuja ja kassleria, mutta papuja ei ollut kaupassa ollenkaan ja kasslerkin vain 2,5 kg paketissa. Niinpä mentiin näillä. Erinomaista pata oli näilläkin aineksilla. Lähestulkoon soppaa.


Ainekset:
650 g porsaan ulkofileetä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 dl kasvislientä
1520/920 g valkoisia papuja
750 g miniluumutomaatteja
1 rkl kuivattua oreganoa

Jos käytät kuivattuja papuja, laita 250 g niistä likoamaan yön yli kylmään veteen. Keitä papuja tunnin verran ja valuta hyvin. Laita sitten pataan 2 dl kasvisliemen sijaan 1 l kasvislientä.

Leikkaa liha n. 3 cm kuutioiksi. Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Huuhtele ja valuta pavut.

Kuumenna öljy suuressa padassa. Ruskista liha. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla 30 minuuttia.

Lisää pataan pavut, tomaatit, yrttiketsuppi ja oregano. Sekoita hyvin. Anna hautua kannen alla vielä n. 30 minuuttia.

maanantai 10. kesäkuuta 2024

Kvinoa-karpalosalaatti

Tämä oli ehkä hiukan jouluinen yhdistelmä, mutta oikein maukas myöskin näin kesällä. Kai tämä olisi kuulunut syödä kylmänä, mutta lämmitin kumminkin.


Ainekset:
2 dl kvinoaa
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl kuivattuja karpaloita
1 rkl oliiviöljyä
1 appelsiini
2 tl appelsiininkuoriraastetta
1 ruukku lehtipersiljaa
½ tl mustapippuria

Huuhtele kvinoa huolellisesti ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä (n. 15 minuuttia). Kumoa kvinoa kulhoon. Sekoita joukkoon karpalot ja öljy.

Raasta appelsiinin kuori. Kuori appelsiini kalvottomaksi ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Silppua lehtipersilja.

Lisää kvinoan joukkoon appelsiiniviipaleet, appelsiininkuoriraaste, lehtipersilja ja mustapippuri. Anna maustua jääkaapissa vähintään muutaman tunnin, mielellään yön yli.

sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Irish Cream rahka -mokkapalat

Näiden olis pitänyt antaa jäähtyä kunnolla, kahdesti. Ensin ennen kuorrutuksen lisäämistä ja sitten vielä sen jälkeen. Mulla ei ollut tarpeeksi aikaa, joten jäähdyttäminen jäi vähäiseksi. Maultaan nämä kumminkin olivat ihan mahtavia. Parempia kuin normimokkapalat. Pohjan rahkatäplät sopivat joukkoon erinomaisesti.


Pohja:
200 g voita
2 dl kahvia
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
5 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
350 g Irish Cream & Coffee -rahkaa
Kuorrutus:
75 g voita
½ dl Gallianoa
50 g Irish Cream & Coffee -rahkaa
5 dl tomusokeria
¼ dl kaakaojauhetta
Koristeluun:
25 g strösseliä

Sulata pohjan voi. Lisää kahvi ja anna jäähtyä hiukan. Erottele yhden kananmunan keltuainen ja valkuainen toisistaan. Vatkaa valkuainen, loput kananmunat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää muna-sokerivaahtoon voi-kahviseos ja siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipannulle.

Sekoita keltuainen ja rahka tasaiseksi. Nostele rahkanokareita reilusti ympäri taikinaa. Levitä nokareita hiukan. Kypsennä 200-asteisen uuni keskiosassa 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Kumoa pohja puhtaalle leivinpaperille ja irrota paistopaperi.

Kuumenna kuorrutuksen voi, likööri ja rahka nopeasti kiehuvaksi. Siirrä sivuun. Siivilöi joukkoon tomusokeri-kaakaojauheseos ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus pohjalle. Koristele haluamallasi tavalla.

lauantai 8. kesäkuuta 2024

Mausteiset perunalohkot hapankermalla ja ruohosipulilla & tomaattichilidippi

Nämä perunat eivät meinanneet kypsyä millään. Ohjeen mukaisen 30 minuutin sijaan ne olivat uunissa lähes tunnin, ja nostin paistolämpötilaakin 225 asteeseen. Hyviä olivat kumminkin. Ja kastikkeet kanssa. Erityisesti tykkäsin tuosta ruohosipulikastikkeesta.


Ainekset:
1 dl appelsiinimehua
½ dl sitruunamehua
3 rkl sinappia
1 tl suolaa
½ tl chilirouhetta
1 rkl oliiviöljyä
900 g perunoita
Hapankerma-ruohosipulidippi:
1 ruukku ruohosipulia
180 g ranskankermaa
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
Tomaatti-chilidippi:
2 kesäsipulia varsineen
50 g aurinkokuivattuja tomaatteja mausteliemessä
1 ½ rkl oliiviöljyä
1 punainen chili
½ tl chilirouhetta
2 tomaattia

Pese perunat huolellisesti ja lohko ne. Sekoita lohkoihin öljy. Levitä lohkot uunivuokaan ja paista 220-asteisessa uunissa 5 minuuttia.

Sekoita yhteen sitrusmehut, sinappi, suola ja chilirouhe. Lisää seos perunoiden joukkoon. Jatka paistamista n. 30 minuuttia. Sekoita paistamisen puolivälissä.

Silppua ruohosipulidipin ruohosipuli. Sekoita ainekset yhteen.

Poista tomaattidipin chilistä siemenet ja valkoiset osat ja silppua malto. Kuutioi tomaatit. Silppua kevätsipulit. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja öljy ja soseuta karkeaksi tahnaksi. Sekoita kaikki dipin ainekset yhteen.

Tarjoile perunat dippikastikkeiden kera.

Hampurilaissämpylät 2

Pitkällä kohotusajalla näistä tuli tosi pehmeitä ja kuohkeita. Ja hera takasi sämpylöiden hyvän maun. Väliin laitoin jauhelihapihvin ja yrttiketsuppia. Olivat herkkua.


Ainekset:
5 dl heraa
1 dl maitoa
11 g kuivahiivaa
¾ dl sokeria
2 kananmunaa
15 dl vehnäjauhoja
75 g voita
2 ½ tl suolaa
Pinnalle:
1 kananmuna
2 tl ruokasoodaa
2 rkl seesaminsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen hera-maitoseokseen ja anna seistä 10 minuuttia. Vatkaa munat kevyesti käsin vaahdoksi. Nypi voi, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Yhdistä kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa käsin 10 minuuttia tai koneella pari minuuttia vähemmän. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa 2 tuntia.

Muotoile taikina sämpylöiksi leivinpaperoiduille uunipelleille. Anna kohota 1 ½ tuntia.

Vatkaa pinnalle tarkoitetun kananmunan rakenne rikki. Sekoita joukkoon ruokasooda. Voitele sämpylät seoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemenet. Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Laita uunin pohjalla kipollinen kuumaa vettä paistamisen ajaksi.

perjantai 7. kesäkuuta 2024

Yrttiketsuppi

Tämäpä oli hyvää. Toivottavasti hiukan vielä kiinteytyy jäähtyessään.


Tomaattikastike:
500 g kypsiä tomaatteja
2 kesäsipulia varsineen
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
½ dl vettä
3 rkl tomaattipyreetä
½ rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
¼ tl chilirouhetta
2 rkl tuoretta basilikaa 
1 tl kuivattua oreganoa
Lisäksi:
¼ tl neilikkaa
¼ tl maustepippuria
¼ tl kanelia
¼ tl jauhettua korianteria
½ dl hillosokeria

Puolita kastikkeen tomaatit. Viipaloi sipulit varsineen. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Kuullota sipulia kattilassa öljyssä muutama minuutti. Älä ruskista. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Lisää tomaatit, vesi, tomaattipyree, etikka, sokeri, suola, mustapippuri, chilirouhe ja yrtit. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua n. 20 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella.

Lisää loput mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää hillosokeri. Keitä silloin tällöin sekoittaen n. 15 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Pullota tai purkita kuumana.

torstai 6. kesäkuuta 2024

Thaimaan broileri(vartaat)

Varrastikkuja ei ollut ja salaatinlehdet unohdin kaappiin. Puutteista huolimatta broileri-ananasseos oli tosi hyvää. Broilerien kanssa paistoin jämäperunoita ja vielä oli vähän uunikasviksiakin.


Maapähkinäkastike:
100 g maapähkinävoita
½ dl vettä
2 rkl sokeria
3 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl soijakastiketta
muutama tippa tabascoa
Lisäksi:
4 broilerin rintafileetä
1 tuore ananas
1 kähärälehtinen salaatinkerä (Romaine, Lollo rosso tms.)

Kuori maapähkinäkastikkeen valkosipulinkynnet ja purista ne pieneen kulhoon. Lisää loput kastikkeen ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Kuutioi broilerinfileet. Sekoita kuutioihin maapähkinäkastiketta. Peitä kulho kelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Kuori ja kuutioi ananas. Pujota broileri- ja ananaspalat vartaisiin, jos jaksat. Grillaa tai paista 200-asteisessa uunissa, kunnes broileri on läpikypsää. Kääntele vartaita usein paistamisen aikana.

Asettele salaatinlehdet tarjoiluvadille. Nosta broileri-ananasseosta salaatinlehtien päälle ja tarjoile heti.

tiistai 4. kesäkuuta 2024

Racuchy

Yksinään nämä olisivat ehkä olleet hiukkasen mauttomia. Mutta valutin päälle hunajaa ja laitoin kylkeen jäätelöä. Ja olivatkin vallan mahtava jälkiruoka kahvin kera nautittuna.


Ainekset:
4 isoa omenaa
7 dl vehnäjauhoja
2 rkl tomusokeria
1 tl kanelia
½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
4 ½ dl maitoa
2 kananmunaa
Paistamiseen:
2 rkl voita
Tarjoiluun:
hunajaa
jäätelöä

Kuori omenat. Poista kannat ja siemenkodat. Raasta kaksi omenaa ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi.

Siivilöi jauhot, tomusokeri, ruokasooda, suola ja kaneli isoon kulhoon. Valuta joukkoon maito vähitellen, koko ajan vatkaten. Vatkaa sekaan kananmunat. Kääntele lopuksi taikinaan omenaraaste ja omenakuutiot.

Paista taikinasta voissa pieniä kakkusia, 2-3 minuuttia per puoli. Tarjoile hunajan ja jäätelön kera.

maanantai 3. kesäkuuta 2024

Sieni-lihakastike

Liha oli erinomaisen mureaa ja kastike herkullista. Aika lailla täydellistä.


Ainekset:
350 g metsäsieniä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
750 g naudan paahtopaistia
suolaa
mustapippuria
Kastike:
1 dl punaviiniä
1 dl lihalientä
1 dl ruokakermaa
2 rkl sinappia
1 tl maissitärkkelystä
Pinnalle:
1 ruukku persiljaa

Pilko sienet tarvittaessa. Kuori valkosipulinkynsi. Silppua persilja.

Ruskista lihakuutiot voi-öljyseoksessa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä lihat uuninkestävään vuokaan.

Lisää pannulle sienet ja purista sekaan valkosipulinkynsi. Paista sekoitellen n. 5 minuuttia. Siirrä sienet pataan. Peitä pata kannella ja kypsennä 175-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia.

Lisää pannulle viini ja lihaliemi. Keitä, kunnes neste on haihtunut n. puoleen.

Sekoita pienessä kulhossa kerma, sinappi ja maissitärkkelys. Lisää seos pannulle. Kuumenna sekoitellen, kunnes kastike hiukan sakenee.

Ota vuoka uunista. Sekoita kastike lihakuutioiden ja sienien joukkoon. Ripottele pinnalle persilja.

sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Mansikkapiiras 2

En ole vielä päässyt maistamaan, mutta piiraasta tuli kivan näköinen ja ainekset olivat hyvät. Joten odotukset ovat jälleen kerran korkealla.


Taikina:
100 g voita
180 g vehnäjauhoja
120 g maitorahkaa
Voiteluun:
1 kananmuna
Täyte:
1000 g mansikoita
5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Mansikkakastike:
100 g sileää mansikkahilloa
2 rkl vettä

Sekoita kaikki taikinan ainekset tasaiseksi. Nosta taikina kylmään puoleksi tunniksi. Kauli taikina piirakkavuokaan sopivaksi levyksi ja painele levy vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja voitele kananmunalla. Nosta vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Paista 220-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä hetken aikaa.

Vatkaa täytteen vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita mansikkahilloon hiukan vettä. Pilko mansikat, jos ne ovat suuria.

Levitä vaniljakastike piirakkapohjalle. Ripottele päälle mansikat. Voitele pinta mansikkakastikkeella.