sunnuntai 27. elokuuta 2017

Englantilaiset muffinssit

En tiedä, mikä tässä vaikutti kaikkein eniten: erillinen juuritaikina, pitkä vaivaaminen vai voissa pannulla paistaminen. Joka tapauksessa nämä muffinssit olivat aivan omaa luokkaansa verrattuna tavalliseen vehnäleipään tai –sämpylöihin. Olivat tosi maukkaita ja koostumukseltaan aivan ihanan pehmeitä. Annoin juuritaikinan kohota jääkaapissa lähes 24 h.



Juuri:
50 g vehnäjauhoja
2 g kuivahiivaa
½ dl maitoa
Taikina:
3 dl maitoa
8 g kuivahiivaa
400 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
30 g voita sulatettuna
Paistamiseen:
2 rkl voita

Tee taikinajuuri 12-24 h ennen varsinaista leipomista. Sekoita jauhot ja hiiva suuressa kulhossa. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan viileään ja pimeään.

Kuumenna seuraavana päivänä taikinan maito höyryäväksi. Älä keitä. Anna maidon jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva maitoon ja nosta sivuun.

Sekoita jauhoihin suola ja sokeri. Yhdistä juuritaikina jauhoseokseen. Tähän mennessä maito-hiivaseoksen pitäisi olla hiukan kuplivaa. Lisää maitoseos ja sulatettu voi taikinaan. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 8-10 minuuttia. Nosta taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon. Peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (n. tunnin ajan).

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina 2-3 cm paksuksi ja ota siitä pyöreällä muotilla paloja. Nosta palat leivinpaperille. Ripottele päälle hiukan jauhoja ja peitä löysästi kelmulla. Anna kohota puolisen tuntia.

Sulata voi paistinpannulla ja paista muffinssit keskilämmöllä kummaltakin puolelta kullanruskeaksi. Nosta ritilälle jäähtymään. Halkaise ja nauti heti tai anna jäähtyä kokonaan ja paahda myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti