keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Ruotsirieska – tunnbröd

Huh huh. Näiden rieskojen kanssa tuli kyllä kuljettua pitkä ja kivinen tie. Ensinnäkin taikinaa oli aivan naurettavan paljon. Rieskoja tuli ihan hirveä kasa, näitä syödään vielä pitkään. Ei se sinänsä haittaa, rieskat ovat tosi hyviä ja niitä voi syödä ihan leipänä tai sitten esim. lihapullakastikkeen kaverina niin kuin minä tänään. Aloitin leipomisen puolilta päivin ja nyt on viimeinen pellillinen uunissa. En ihan heti muista, milloin viimeksi olen käyttänyt näin paljon aikaa leipomiseen. Toki alussa meni tunti niin, että vaan odottelin taikinan kohoavan. Seuraava kohotustunti menikin sitten siinä, kun yritin irrottaa Kenwoodistani siihen jumittunutta taikinakoukkua. Soitin huoltoonkin, josta sanottiin vaan että ei siihen mitään poppakonsteja ole, täytyy vaan käyttää voimaa ja toivoa ettei koko laite hajoa. Niinpä kävin sitten pyytämässä apua naapurin sedältä. Naapuri saikin koukun irti. En vieläkään ymmärrä, miten on mahdollista, että se taikinakoukku on nyt hajalla. Mitään erikoista siinä ei näy, se ei vaan mene paikoilleen. Muut täsmälleen samalla kiinnityksellä varustetut sekoittimet solahtavat paikalleen aivan normaalisti. No, ei voi mitään, täytynee hankkia uusi taikinakoukku. Onneksi sentään rieskat tosiaan ovat todella hyviä. Hiukkasen harmittaisi, jos kaiken ajan ja vaivan jälkeen ne olisivat olleet huonoja.



Juuri:
6 dl piimää
2 dl maitoa
8 ½ g kuivahiivaa
2 tl fenkolinsiemeniä
½ dl siirappia
2 tl suolaa
1 dl spelttijauhoja
1 dl ruisjauhoja
Lisäksi:
14 dl vehnäjauhoja
25 g voita huoneenlämpöisenä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimä-maitoseokseen. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa. Sekoita kaikki juuren ainekset keskenään ja anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa tunnin ajan.

Lisää vehnäjauhot ja pehmeä voi. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan. Anna kohota peitettynä vielä tunnin verran.

Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan n. 20 cm rieskoja. Nosta rieskat leivinpaperoiduille uunipelleille. Pistele rieskat haarukalla ennen paistoa. Paista 200-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti