keskiviikko 5. elokuuta 2020

Vadelma-marenkipiirakka

Tyllani tukkeutui, kun olin pursottamassa marenkia piirakan pinnalle. Totuttuun tapaan piirakka on siis melko karmean näköinen. Mutta en usko, että maultaan tällainen piirakka enää voisi olla kovin paljon parempi. Rapean pohjan, hiukan happaman kiisselin ja överimakean marengin yhdistelmä on vaan aivan täydellinen. Syödessäni mietin, mikä mulle tuli tästä mieleen, ja sitten tajusin: bebe-leivos ilman sokerikuorrutusta.



Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g voita
1 kananmunan keltuainen
1 rkl vettä
Vadelmatäyte:
200 g vadelmia
2 dl vettä
¾ dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
Italialainen marenki:
3 kananmunan valkuaista
½ dl vettä
2 dl sokeria
punaista pasta- tai geeliväriä

Sekoita keskenään pohjan jauhot ja sokeri. Nypi joukkoon voi. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina kevyesti voidellun piirakkavuoan (24 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Mittaa kattilaan vadelmat ja 1 dl vettä. Keitä pari minuuttia ja sekoita tasaiseksi. Lisää kattilaan 1 dl vettä, sokeri, keltuaiset ja maissitärkkelys. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi, koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli on saostunut, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä kylmäksi. Levitä täyte piirakkapohjalle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada vesi kattilaan. Lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä, kunnes seos on 120-asteista. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon. Vatkaa, kunnes seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

Jaa marenkiseos kahteen osaan ja värjää osat eri sävyisiksi vaaleanpunaisiksi. Pursota marengit piirakan pinnalle ruusukkeiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti