maanantai 6. joulukuuta 2021

Tyrni-suklaakakku

Tämä kakku oli alkuperäisen ohjeen mukaan tehty pyöreään 20 cm vuokaan kahtena pohjana ja kummatkin pohjat leikattu sitten kahteen kerrokseen. Minä en oikein ole korkeiden kakkujen ihailija, niitä on hankala leikata eikä niistä millään saa leikattua maltillisen kokoisia palasia. Niinpä paistoin pohjan suuremmassa vuoassa ja laitoin täytteet vain yhteen kerrokseen. Tykkään kovasti tyrnin mausta eikä tuo sokerimassakaan varsinaisesti inhokkiani ole, joten tämä oli kyllä ihan minun mieleeni. Jos ei sokerikuorrutuksesta pidä, niin tähän sopisi mielestäni vaikka mokkapalakuorrutus.




Pohja:
100 g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
1 ½ dl maitoa
½ dl Flora Vispiä (koska sitä sattui olemaan kaapissa purkinpohjallinen)
Kostutus:
1 dl appelsiinimehua
3 rkl tyrnimehua
½ dl vettä
1 rkl sokeria
Tyrnitäyte:
1 dl tyrnimehua
4 kananmunan keltuaista
½ dl sokeria
2 tl maizenaa
1 tl appelsiininkuoriraastetta
150 g valkosuklaata
50 g voita
Kuorruttamiseen:
175 g sokerimassaa

Vatkaa pohjan voi ja sokerit vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen, edelleen vatkaten. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää maito.

Aseta silikonireunaisen irtopohjavuoan (24*24 cm) pohjalle leivinpaperipala. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 2000-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Mittaa täytteen tyrnimehu, keltuaiset, sokeri, maissitärkkelys ja raastettu appelsiininkuori kattilaan. Sekoittele keskilämmöllä, kunnes seos sakenee kiisseliksi. Nosta kattila liedeltä ja lisää valkosuklaapalat. Jatka sekoittamista, kunnes suklaa on sulanut. Lisää voi kuutioina ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.

Sekoita kostutusliemen ainekset tasaiseksi. Leikkaa molemmat kakkupohja kahteen osaan. Puhdista vuoka ja nosta pohjalevy vuokaan. Valuta pohjalle puolet kostutusliemestä. Levitä päälle täyte. Nosta kansilevy päälle ja kostuta sekin. Anna kakun tekeytyä peitettynä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Kauli sokerikuorrute levyksi. Irrota kakku vuoasta ja asettele kuorrutus kakun päälle. Leikkaa reunoista ylimenevät palat pois ja muotoile paloista vaikka ruusuja koristeeksi kakun päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti