perjantai 4. elokuuta 2023

Joulusämpylät ja rosmariini-valkopaputahna

Ja taas jouluista leivonnaista. Sämpylät olivat hyviä, mutta mielestäni tuolla soodakylvyllä ei ollut mitään merkitystä. Valkopaputahnasta tykkäsin tosi paljon.


Taikina:
50 g voita huoneenlämpöisenä
2 ½ dl maitoa
7 dl sämpyläjauhoja
3 ½ g kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ g sahramia
Soodakylpy:
1 l vettä
5 rkl ruokasoodaa
2 tl suolaa
Voiteluun:
½ kananmuna
1 rkl maitoa
Pinnalle:
1 rkl seesaminsiemeniä
Rosmariini-valkopaputahna:
380/230 g valkopapuja
½ tl kuivattua rosmariinia
½ tl valkosipulijauhetta
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ rkl sitruunamehua

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja sahrami. Mittaa jauhot suureen kulhoon. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada kuoppaan maitoseos. Vaivaa taikinaa hetki käsin ja lisää voi nokareina. Vaivaa noin 5 minuuttia, kunnes taikina on tasainen ja irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota jääkaapissa yön yli.

Pyörittele taikina sämpylöiksi. Kiehauta kattilassa soodakylvyn vesi, sooda ja suola. Upota sämpylät yksi kerrallaan lähes kiehuvaan soodaveteen. Pidä upotettuna noin 5 sekuntia ja nosta sitten reikäkauhalla leivinpaperille. Asettele sämpylät vierekkäin ympyrän muotoon.

Sekoita yhteen voiteluun tarkoitettu kananmuna ja maito. Voitele sämpylät seoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemenet. Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Huuhtele ja valuta rosmariini-valkopaputahnan pavut. Soseuta sauvasekoittimella kaikki ainekset yhteen tasaiseksi tahnaksi. Tarjoile joulusämpylöiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti