sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Königsberger klopse

Tämä kastike ei näytä juuri miltään, lähinnä vetiseltä ja mauttomalta liemeltä. Mutta maistuu hyvältä. Samoin kuin jättikokoiset lihapullat. No, totuuden nimissä on sanottava, että lihapullat eivät olleet mitenkään erikoisia. Mutta eipä niiden aina tarvitse ollakaan. Ihan tavallisen makuiset lihapullat ovat vaihteeksi oikein hyviä. Tämä oli kunnon perusruokaa perunoineen porkkanoineen päivineen.



Lihapullat:
1 rkl voita
2 sipulia
4 siivua vaaleaa leipää
4 rkl kuohukermaa
1 kg jauhelihaa
65 g anjovisfileetä
4 rkl persiljaa
3 kananmunaa
2 tl sitruunankuoriraastetta
suolaa
mustapippuria
Keitinliemi:
2 l vettä
1 laakerinlehti
1 kokonainen sipuli
1 neilikka
1 tl suolaa
Kastike:
4 rkl voita
4 rkl jauhoja
keitinliemi
3 rkl sitruunamehua
1 rkl kapriksia
2 kananmunan keltuaista
3 rkl ranskankermaa

Kuori ja silppua sipuli. Sulata voi pannulla ja kuullota sipulisilppua viitisen minuuttia. Älä ruskista. Nosta pannu liedeltä. Valuta, huuhtele ja paloittele anjovikset. Silppua persilja.

Revi leipä pieniksi paloiksi isoon kulhoon. Lisää kerma ja sekoita hyvin. Lisää paistettu sipuli, jauheliha, anjovis, persilja, munat, sitruunankuoriraaste, suola ja pippuri. Sekoita huolellisesti.

Muotoile taikinasta isoja lihapullia. Mittaa kattilaan 2 litraa vettä. Lämmitä vesi kiehuvaksi. Lisää laakerinlehti ja kokonainen sipuli, johon on pistetty neilikka. Lisää suola ja anna kiehua kunnolla n. 10 minuuttia. Pienennä lämpöä ja lisää lihapullat. Keittele keskilämmöllä ilman kantta n. 20 minuuttia tai kunnes pullat nousevat pinnalle kellumaan. Nosta lihapullat liemestä reikäkauhalla ja peitä foliolla. Poista neilikka ja riko sipuli.

Sulata kastikkeen voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot jatkuvasti sekoittaen. Kaada mukaan keitinliemi ja anna kiehua jatkuvasti vispilällä sekoittaen, kunnes kastike sakenee.

Pienennä lämpöä. Lisää sitruunamehu ja kaprikset. Hauduta ilman kantta, välillä sekoittaen, n. 15 minuuttia.

Riko keltuaisten rakenne pienessä kulhossa. Sekoita keltuaisiin pari ruokalusikallista liedellä kiehuvaa kastiketta. Kaada keltuaisseos kastikkeen sekaan ja lisää mukaan ranskankerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Nosta lihapullat kastikkeeseen lämpenemään. Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti