sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Madekeitto

Pakkohan se oli minunkin ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilla madekeiton tekemistä. Oikeastaan tämä keitto oli 6-vuotiaan ansiota. Poika pysähtyy kaupassa joka kerran kalatiskille ja osoittelee sieltä löytämiään omituisen näköisiä kaloja. Viimeisin ihastus oli tämä hassun näköinen made, joka kuulemma näyttää ihan ankeriaalta. No, tottahan se on. Niinpä päädyimme eilen hakemaan kaupasta pari madetta. Nyljettynä, siihen hommaan en viitsinyt itse ruveta. Tänään sitten keittelin soppaa pitkään ja hartaudella. Inhoan kaupan liemikuutioista tai muista fondeista valmistettua kalalientä ja käytänkin sen tilalla aina kasvislientä. Nyt kuitenkin keitin kalaliemen ihan itse ja kyllä kannatti. Ensimmäisellä lautasella ihmettelin ääneenkin, miten madekeittoa aina kehutaan niin jumalaiseksi. Hyväähän se oli, mutta ei mitenkään erityisen ihmeellistä. Toisella lautasellisella olin jo sitä mieltä että soppahan oli todellakin erityisen hyvää. Ja kolmannella lautasellisella olin valmis ylistämään tätä parhaaksi kalasopaksi mitä olen ikinä syönyt. Outoa. Mutta ehkä mulle tuli ensin vaan siitä pinnasta lientä, joka ei ollut kunnolla muhinut ja sitten kattilan pohjalle oli painunut kaikki maku. Joka tapauksessa, soppa oli ihan vaivansa arvoinen.



Ainekset:
1 ½ kg nyljetty made
mateenmaksa
Keitinliemi:
1,5 l vettä
2 tl sormisuolaa
10 maustepippuria
1 laakerinlehti
1 sipuli
Keittoon:
2 rkl voita
1 sipuli
1 purjo
3 porkkanaa
800 g perunoita
1 lanttu
suolaa
siivilöity keitinliemi
1 l maitoa
kypsä paloiteltu kala
1 nippu tuoretta tilliä

Huuhdo nyljetty made kuuman veden alla. Nosta kala suolalla maustettuun veteen ja anna kiehahtaa. Alenna lämpöä ja poista vaahtoa sitä mukaa kun sitä kertyy. Lisää pippurit, sipulit ja laakerinlehti. Anna kiehua hiljaa n. 15 minuuttia. Laita sekaan myös maksa, kun keittoaikaa on jäljellä 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä n. 10 minuuttia.

Siivilöi liemi ja poista ruodot hiukan jäähtyneestä kalasta. Kuori ja silppua sipuli. Viipaloi purjo. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja kuutioi perunat ja lanttu.

Kuullota kasarissa voissa sipuli, purjo, porkkanat, lanttu ja perunat. Mausta suolalla. Lisää sekaan keitinliemi ja maito. Anna kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää liemeen kalapalat, maksa ja tilli juuri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti