tiistai 27. helmikuuta 2018

Hunajainen kaura-taatelileipä

Jos olis ollut fiksu, niin olis samalla vaivalla tehnyt tuplasatsin taikinaa. Varsinkin kun tänään vuoden kylmimmän päivän kunniaksi sulatin toisen pakastimeni ja järjestin sen vihdoin ja viimein niin, että sinne tuli hiukan jopa tilaakin. Sain leivän uuniin vasta niin myöhään illalla, että maistelu jää taas kerran huomiselle. Taikina oli ihanan makeaa ja uunista nousi mahtava tuoksu. Odotukset ovat siis todellakin korkealla.



Ainekset:
25 g hiivaa
3 dl kylmää vettä
2 rkl hunajaa
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
2 1/3 dl kaurahiutaleita
1 1/3 dl hienoja ruisjauhoja
5 1/3 dl vehnäjauhoja
1 dl taateleita

Murenna hiiva kulhoon. Lisää vähän vettä ja liuota siihen hiiva. Lisää loput vedestä, hunaja, öljy ja suola. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää lopuksi pilkotut taatelit ja alusta taikina kimmoisaksi. Nosta taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, peitä kelmulla ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Nosta taikina leivinpaperoituun leipävuokaan ja anna kohota peitettynä n. puoli tuntia.

Viiltele pintaan muutama viilto terävällä veitsellä. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta vuoka uunin alimmalle tasolle. Laske lämpö 200 asteeseen ja paista n. 50 minuuttia. Anna jäähtyä peitettynä ritilällä.

1 kommentti: