perjantai 16. helmikuuta 2018

Persialainen yrttiriisi

Riisi kelpaa aina, etenkin hyvin maustettuna ja vieläpä osittain rapeaksi paistettuna. Reseptissä suositeltiin tätä tarjoiltavaksi kalan kanssa, mutta kyllä kalkkunanfileerulla toimi yhtä hyvin. Tai mistäs sitä tietää, kun en ole (vielä) tätä maistanut kalan kyljessä.



Ainekset:
500 g basmatiriisiä
sormisuolaa
1 nippu korianteria
1 nippu lehtipersiljaa
1 nippu ruohosipulia
1 nippu tilliä
1 nippu kevätsipulia
½ dl oliiviöljyä
50 g voita

Kumoa riisi siivilään ja huuhtele sitä kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on täysin kirkasta. Kumoa riisi isoon kulhoon, peitä kylmällä vedellä ja lisää joukkoon reilu kourallinen sormisuolaa. Liota 2-3 tuntia. Silppua yrtit ja kevätsipuli.

Kuumenna kattilassa reilusti vettä kiehuvaksi. Kaada riisin liotusvesi pois ja sekoita riisi ja reilu kourallinen sormisuolaa kattilassa. Esikeitä riisiä 6-8 minuuttia, kunnes riisinjyvät ovat muuttuneet kirkkaanvalkoisiksi mutta riisi ei ole vielä kuohkeaa. Valuta riisi siivilässä ja sekoita siihen yrtti-kevätsipulisilppu.

Laita kattila takaisin liedelle. Mittaa siihen oliiviöljy, pari reilua nokaretta voita ja 1 rkl sormisuolaa. Ripottele riisi ja yrttisilppu kattilaan. Älä paina tiiviiksi. Lisää loput voit. Peitä kattila tiiviisti kannella ja kypsennä 8 minuuttia kovalla keskilämmöllä. Alenna sitten lämpö matalalle keskilämmölle ja jatka kypsentämistä vielä 25-30 minuuttia. Älä sekoita välillä äläkä nosta kantta.

Kun riisi on kypsää, ota se kattilasta, raaputa kattilan pohjasta maukas pohjalevy ja tarjoile se riisin päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti