lauantai 3. helmikuuta 2018

Persialainen ohutleipä

En mä nyt tiedä, voiko tätä sanoa ”ohut”leiväksi. Leipä oli sisältä ilmavaa ja päältä rapeaa. Täydellistä leipää siis. Ilmeisesti kolminkertainen vaivaaminen toi leipään juuri sen parhaan kuohkeuden. Ja päälle sivelty voi antoi mahtavan maun. Oikeasti pinnalle olisi kuulunut maustenigellansiemeniä, mutta en löydä niitä kerta kaikkiaan mistään. Olen jo muutamaan otteeseen etsinyt niitä eri kaupoista, viimeksi tänä aamuna kävin varta vasten Jakomäen ”Suomen parhaaksi” nimitetyssä itämaisessa ruokakaupassa. Mutta ei ollut sielläkään. Vinkkejä, mistä löytäisin maustenigellaa (= mustakuminaa)?



Ainekset:
7 g kuivahiivaa
5 dl lämmintä vettä
700 g hiivaleipävehnäjauhoja
2 rkl sormisuolaa
¾ dl oliiviöljyä
50 g voita sulatettuna
Pinnalle:
seesaminsiemeniä

Mittaa kuivahiiva ja ½ dl lämmintä vettä pieneen kulhoon ja sekoita hyvin. Anna seistä muutaman minuutin ajan, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita jauhot ja suola toisessa kulhossa. Tee jauhoseoksen keskelle kuoppa ja kaada siihen loppu lämmin vesi, ½ dl oliiviöljyä ja hiivaliuos. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

Vaivaa taikinaa 5 minuuttia. Anna sen levätä 10 minuuttia ja toista sama vielä kolmesti. Lisää toisella kerralla taikinaan loput ¼ dl oliiviöljyä. Kun olet viimeisen kerran antanut taikinan levätä, vaivaa sitä vielä 2 minuutin ajan ja anna sitten taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kolmisen tuntia, kunnes taikina on paisunut kolminkertaiseksi.

Venytä taikinapalloa varovasti ja jaa se kahteen osaan. Muotoile kumpikin pala n. 40 cm pituiseksi litteäksi soikioksi. Nosta kumpikin soikio leivinpaperoidulle uunipellille. Tee soikioihin kaksi pituussuuntaista viiltoa 5-8 cm päähän kummastakin päästä terävällä veitsellä. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Voitele kohonneet leivät voisulalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 220-asteisessa uunissa 16-18 minuuttia, tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti