lauantai 2. syyskuuta 2023

Kalkkunapaisti katajanmarjakastikkeella ja vaniljarisottoa

Jos vaniljarisotto herättää vähän epäilyksiä, niin suosittelen heittämään epäilykset sikseen. Risotto oli aivan mahtavan hyvää. Ja kalkkuna pehmeää, kasvikset herkullisia ja kastike samoin. Ei olisi paljon parempaa lauantaipäivän ateriaa voinut keksiä.




Kalkkunapaisti:
1 kalkkunanfilee
2 rkl voita
2 porkkanaa
4 valkosipulinkynttä
10 salottisipulia
300 g vihreitä papuja
timjamia
rosmariinia
6 valkopippuria
4 laakerinlehteä
1 ½ dl vettä
1 ½ dl valkoviiniä
Kastikkeeseen lisäksi:
2 dl ruokakermaa
suolaa
2 rkl voita
10 katajanmarjaa
Vaniljarisotto:
2 dl arborio-riisiä
1 vaniljatanko
2 salottisipulia
2 rkl voita
6 dl lihalientä
2 tl suolaa
1 ½ dl kuohukermaa
½ dl parmesaaniraastetta

Kuori ja viipaloi kalkkunapaistin porkkanat. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet ja sipulit.

Sulata voi pannulla. Ruskista kalkkuna kauttaaltaan voissa. Nosta kalkkuna pannulta ja siirrä uunivuokaan. Huuhtele pannu vedellä ja kaada vesi kalkkunan kanssa vuokaan. Lisää porkkanat, valkosipuli, sipulit, pavut, mausteet ja valkoviini. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia (kunnes sisälämpötila on 62 astetta). Valele kalkkunaa muutaman kerran paiston aikana. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen ja jatka paistamista vielä n. 15 minuuttia.

Nosta kalkkuna ja kasvikset pois liemestä. Siirrä liemi kattilaan ja keitä, kunnes siitä on puolet jäljellä. Lisää kastikkeeseen kerma, voi ja katajanmarjat. Kuumenna kiehuvaksi ennen tarjoilua ja sekoita hyvin.

Vatkaa risoton kerma vaahdoksi. Halkaise vaniljatanko. Kuori ja silppua risoton sipulit. Kuullota sipuleita voissa kattilassa. Lisää riisi, lihaliemi, suola ja vaniljatangon puolikkaat. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla n. 20-30 minuuttia miedolla lämmöllä. Kun riisi on pehmeää ja neste imeytynyt, lisää kermavaahto ja parmesaaniraaste. Poista vaniljatangon puolikkaat. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita hyvin. Älä enää keitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti