sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Vaniljabrita

Enpä olisi ikinä uskonut, että näistä aineksista tulee näin mahtavan maukas kakku. Tämän lisukkeena tarjoilin vielä sokeriliemeen säilöttyjä luumuja, jotka sopivat vaniljaiseen kakkuun kuin nyrkki silmään.



Vanukastäyte:
4 kananmunan keltuaista
30 g maissijauhoja
60 g sokeria
1 vaniljatanko
3 dl maitoa
3 dl kuohukermaa
Kakkupohja:
300 g voita
600 g sokeria
10 kananmunaa
ripaus suolaa
300 g vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 1/5 dl maitoa
100 g mantelilastuja

Mittaa kuumuuden kestävään kulhoon vanukkaan keltuaiset, maissijauho ja 60 g sokeria. Vatkaa paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Mittaa kattilaan maito ja 2 dl kermaa. Halkaise vaniljatanko ja raaputa kattilaan vaniljatangon siemenet. Lisää joukkoon myös vaniljatangon puolikkaat. Lämmitä keskilämmöllä, kunnes seos alkaa höyrytä. Poista vaniljatangon puolikkaat ja kaada puolet kuumasta maitoseoksesta keltuaisvaahtoon ja vatkaa, kunnes seokset ovat yhdistyneet. Kaada koko kanamunaseos kattilaan maidon sekaan ja kuumenna sekoitellen n. 15 minuuttia, tai kunnes vanukas on paksuuntunut niin että jää kiinni lusikan pohjaan. Siirrä vanukas kulhoon, peitä kelmulla (jotta pintaan ei muodostu kalvoa) ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Erottele pohjan munien valkuaiset keltuaisista. Vatkaa voi ja 300 g sokeria vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan, edelleen vatkaten. Siivilöi sekaan jauhot ja leivinjauhe ja vatkaa tasaiseksi. Lisää lopuksi maito ja vatkaa tasaiseksi. Levitä seos leivinpaperoidulle uunipannulle.

Vatkaa valkuaiset marenkivaahdoksi. Lisää ripaus suolaa ja loput sokerit vähän kerrallaan. Levitä marenki kakkupohjan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista 170-asteisen uunin keskitasolla 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan.

Vispaa loput kermat vaahdoksi. Lisää kermavaahto vanukkaaseen ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan ja aseta toinen osa tarjoilualustalle, marenkipuoli alaspäin. Levitä päälle vanukastäyte ja nosta pinnalle toinen kakkulevy, marenkipuoli ylöspäin. Tarjoile heti, lisänä esim. banaaniviipaleita ja tuoreita marjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti