sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Runebergin kahvikakku

Tästä tuli jopa meikäläisen mittapuulla harvinaisen kamalan näköinen kakku. Paistoin ensin tuon ohjeessa mainitun ajan ja kun kakku oli päällepäin hyvän näköinen, otin sen uunista. Vajaan tunnin päästä totesin että kakku oli romahtanut ja sisältä paistoi täysin taikinainen keskusta. Laitoin kakun takaisin uuniin ja annoin olla 175 asteessa 20 minuuttia lisää. Ei auttanut, edelleenkin sisus oli raaka. Laitoin päälle leivinpaperin (koska pinta alkoi uhkaavasti mustua), nostin uunin lämpötilan 200 asteeseen ja lykkäsin kakun vielä 20 minuutiksi uuniin. Tämän paiston jälkeen katsoin että se ei ehkä ollut enää täysin taikinainen, otin kakun uunista ja laitoin partsille jäähtymään. Kaikesta paistamisesta huolimatta päällinen oli vielä niin raaka, että takertui vuokaan. Niinpä kaavin sen irti vuoasta ja asettelin tosi kauniisti kakun päälle. Onneksi oli vielä valkosuklaakuorrutus, se vähän pelasti. Hyvin vähän. Mutta pääasia eli maku oli mahtava. Tämä oli ihan runebergintorttua parhaimmillaan. Sopivan kostea (yllätys, kun kerran oli melko raaka) ja vadelmainen. Valkosuklaa oli mahtava lisä runebergintortun makuihin. Sitä voisi hyvin käyttää vaikka niissä perinteisissäkin tortuissa tomusokerisörsselin sijaan.


Taikina:
250 g voita huoneenlämpöisenä
225 g sokeria
3 kananmunaa
3 rkl siirappia
50 g mantelirouhetta
50 g kandeerattuja appelsiininkuoripaloja
1 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
200 g vehnäjauhoja
Vaaleaan taikinaan lisäksi:
muutama tippa karvasmanteliaromia
Vadelmataikinaan lisäksi:
230 g vadelmamarmeladia
2 rkl punssia
Kuorrutus:
100 g valkosuklaata
50 g vadelmia
2 rkl vettä

Vatkaa taikinan voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen, edelleen vatkaten. Lisää siirappi, mantelirouhe, appelsiininkuoripalat ja kardemumma. Kääntele lopuksi sekaan jauhot ja leivinjauhe. Ota taikinasta 150 g toiseen kulhoon. Sekoita siihen vadelmamarmeladi ja punssi. Lisää suurempaan taikinaan muutama tippa karvasmanteliaromia.

Kaada puolet vaaleasta taikinasta silikonisen rengaskakkuvuoan pohjalle. Levitä päälle vadelmaraita ja päällimmäiseksi loput vaaleasta taikinasta. Paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia. Anna jäähtyä täysin.

Kuumenna kuorrutuksen vadelmat ja vesi pienessä kattilassa. Survo tasaiseksi. Siirrä kattila sivuun ja pilko sekaan suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.

Kumoa kakku tarjoilualustalle. Valuta kuorrutus kakun päälle. Anna jähmettyä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti