keskiviikko 21. helmikuuta 2024

Vanilja-mustaherukkaleivokset

Tämä oli taas yksi niistä harvoista leivonnaisista, joista onnistuin saamaan ulkomuodoltaan sievän. Mutta sitten kävi onnettomuus. Olin viemässä näitä juhliin ja autosta ottaessani kallistin kippoa hiukkasen liikaa kun ajattelin että ”kyllä se tästä välistä mahtuu”. No, mahtuihan se, mutta osa leivoksista lenteli kipossa päällekkäin niin että pinnan marenki tuhriutui. Se siitä ulkonäöstä. Onneksi osa säilyi tuhoutumatta ja makuunhan ei liiskaantuminen vaikuttanut mitenkään. Toinen pieni miinus oli se, että näitä ei saanut vuoistaan irti mitenkään suosiolla. Meinasinkin ensin käyttää silikonivuokia, mutta ihan koon vuoksi vaihdoin näihin hiukkasen pienempiin alumiinivuokiin. Vastoinkäymisistä huolimatta leivokset olivat maultaan ihania. Valion valmis vaniljakreemi oli täytteeseen helppo ja herkullinen vaihtoehto.


Taikina:
150 g voita
3 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl hasselpähkinärouhetta
1 dl tomusokeria
¼ tl suolaa
1 kananmunan keltuainen
Mustaherukat:
200 g mustaherukoita
2 rkl Gallianoa
2 rkl sokeria
1 dl vettä
Täyte:
400 g valmista vaniljakreemiä
1 dl kuohukermaa
Marenki:
1 kananmunan valkuainen
2 rkl Siro-sokeria

Mittaa taikinan voi ja kuivat aineet tehosekoittimen leikkuuterällä varustettuun kulhoon. Jauha murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa mustaherukoiden valmistuksen ajan.

Kuumenna likööriä, sokeria ja vettä kattilassa, kunnes sokeri on sulanut. Kaada liemi mustaherukoiden päälle ja anna maustua, kunnes leivospohjat ovat valmiina.

Sekoita vaniljakreemi ja kerma tasaiseksi.

Jaa taikina 14 palaan. Painele palat kevyesti voideltujen tartelettivuokien pohjille ja reunoille. Pistele pohjat haarukalla. Jaa vuokiin ensin vaniljatäyte ja sen päälle mustaherukat. Säästä liemi ja käytä se vaikka jäätelön kastikkeena. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Vatkaa marengin valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana. Nosta jokaisen leivonnaisen pinnalle pieni nokare marenkivaahtoa. Ruskista marenki tohottimella kauniin väriseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti