perjantai 27. joulukuuta 2024

Klassinen kalagratiini

Joulusta jäi yli vähän graavilohta, josta jatkojalostin tämän kalagratiinin. Jostain syystä se graavilohi ei tänä vuonna ollut kovin hyvää, mutta tässä gratiinissa siitä tuli paljon parempaa. En jaksanut ruveta pursottelemaan, osittain siksi että en edelleenkään omista tarpeeksi suurisuista tyllaa. Ihan lusikalla laittelin palleroita muusista vuoan reunoille. Ei niistä kovin kauniita tullut, mutta haitanneeko tuo. Maku oli kuitenkin erinomainen.


Ainekset:
150 g graavilohta
2 rkl parmesaaniraastetta
Kastike:
1 pieni sipuli
1 rkl voita
½ dl valkoviiniä
2 dl kasvislientä
1 rkl vehnäjauhoja
¼ dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
Duchesseperunat:
500 g (jauhoisia) perunoita
1 kananmunan keltuainen
1 rkl voita
suolaa
mustapippuria
ripaus muskottipähkinää

Kuori ja kuutioi perunat. Keitä kuutioi kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja valuta hyvin. Soseuta perunat huolellisesti. Vatkaa sekaan keltuainen ja voi. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.

Kuori ja silppua kastikkeen sipuli. Kuullota sipulia voissa kattilassa muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää valkoviini. Anna hautua kannen alla n. 10 minuuttia. Ripottele pinnalle jauhot ja kuumenna sekoitellen muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja kerma. Kuumenna uudelleen ja keitä n. 15 minuuttia. Lisää kala, kun keittoaikaa on jäljellä muutama minuutti. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

Pursota perunasose uuninkestävän vuoan reunoille. Lusikoi kastike vuoan keskelle. Ripottele pinnalle juusto. Gratinoi 275-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti