perjantai 20. maaliskuuta 2020

Mosaiikkipiiras

Meillä on luumuja pakastimessa niin paljon, etten viitsinyt kaupasta ostaa uusia. Niinpä meidän piirakan luumut eivät ole kauniisti viipaloituja, vaan ihan vaan puolitettuja. Huono puoli luumujen pakastamisessa on se, että niistä tulee pakkasessa tosi kirpakoita. Tämäkin piiras kaipasi kinuskin lisäksi vielä vähän hunajaa päälleen. Huomenna ajattelin tehdä lisäksi jädeä. Piiraan pohjasta tuli jotenkin kummasti ihan pannarimainen. Hyvällä tavalla siis.



Pohja:
250 g maitorahkaa
200 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
450 g omenaa
300 g tuoretta luumua
1 dl kermaa
½ dl fariinisokeria
ripaus suolaa

Sekoita rahka ja pehmeä voi tasaiseksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri kelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa tunnin ajan.

Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä 5 mm:n paksuinen suorakulmio. Taita taikina kolmeen osaan siten, että reunat käännetään keskelle. Käännä levy poikittain ja kauli uudestaan. Toista kolme kertaa.

Kauli taikinasta uunipannun kokoinen levy. Nosta leivinpaperoidulle uunipannulle. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 225-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia.

Pese hedelmät. Kuori omenat ja poista siemenkodat ja luumunkivet. Leikkaa hedelmät ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleita pohjalle lomittain niin, että omena- ja luumuviipalerivit vuorottelevat.

Keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa muutaman minuutin ajan. Lisää ripaus suolaa. Levitä karamellikastike hedelmäviipaleiden päälle pullasudilla.

Paista piirasta 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia, tai kunnes piiras on kauniin värinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti