keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Aprikoosijuustokakku

Tämän kakun leivoin aamulla, illalla saapuvien vieraiden iloksi. Toivottavasti. Ainekset olivat taas erikseen hyviä, mutta kokonaisuutta en ole vielä maistanut.



Pohja:
3 ¾ dl vehnäjauhoja
125 g voita
¾ dl sokeria
1 kananmuna
3 rkl vettä
Täyte:
900 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1230 g / 720 g aprikooseja (säilyke)
Koristeluun:
1 rkl tomusokeria

Nypi jauhot, sokeri ja kuutioitu voi murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin tunnin ajaksi.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä irtopohjavuokaan (24 cm) sopivaksi kiekoksi. Nosta taikinalevy vuokaan ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimenevä osa terävällä veitsellä, pyörittele taikinasta pallo ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Peitä pohja leivinpaperilla. Kaada kuivia herneitä vuokaan piripintaan. Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Poista herneet ja leivinpaperi ja jatka paistamista vielä 3-4 minuuttia. Jätä pohja jäähtymään täytteen teon ajaksi.

Valuta aprikoosit. Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella. Lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa vielä 3-4 minuuttia. Lisää munat yksitellen, koko ajan vatkaten.

Järjestele suurin osa aprikoosinpuolikkaista esipaistetulle pohjalle. Kaada tuorejuustotäyte aprikoosien päälle. Tasoita pinta. Painele jäljelle jääneet aprikoosit täytteen pinnalle. Jatka kakun paistamista 200-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Keskusta jää hyllyväksi keskeltä, mutta kiinteytyy jäähtyessään.

Kauli jäljelle jäänyt taikina n. puolen sentin paksuiseksi levyksi. Suikaloi levy taikinapyörällä ja asettele suikaleet kakun päälle. Jatka paistamista vielä n. 10 minuuttia.

Sammuta uuni ja jätä uunin luukku raolleen. Anna kakun jäähtyä uunissa tunnin ajan. Nosta kakku sitten peitettynä kylmään yön yli. Siivilöi pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti